Raketni napad na Kijev
Foto: AP/Foto:AP

Ukrajinske mobilne protivvazdušne jedinice na severu zemlje "uspele su da unište nekoliko neprijateljskih krstarećih raketa", rekao je general-potpukovnik Sergej Najev, komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, koje nadgledaju mobilnu protivvazdušnu odbranu na severu Ukrajine i Kijev, saopštio je Telegram u utorak. "Jedan od njih je uništen mitraljezom Brauning", rekao je Najev, a prenosi Njuzvik.

Ukrajina ima mrežu protivvazdušne odbrane, u rasponu od supermodernih američkih patriota, do mitraljeza velikog kalibra koje su Ukrajinci često koristili da obaraju bespilotne letelice Šahed kamikaze iranskog dizajna koje Moskva često lansira.

 

 

Noćno bombardovanje krstarećim raketama i bespilotnim letelicama je dugo bila ključna karakteristika ruskih napada na Ukrajinu (isti aktiku koristio je i NATO tokom bombardovanja Jugoslavije). Proteklih dana, ukrajinske vazduhoplovne snage su prijavile nekoliko napada bespilotnih letelica Šahed, a rano u utorak je saopštila da je Moskva pokrenula "kombinovani raketni napad" na Ukrajinu preko noći.

U kratkom i zatamnjenom video snimku koji je objavio Najev, ukrajinski vojnik puca u nebo, pre nego što se vide bljesak i varnica. Snimak nije mogao da bude nezavisno verifikovan, a nije jasno ni da li je snimljen između ponedeljka uveče i ranih sati utorka ujutru.

Krstareću raketu je svakako moguće oboriti mitraljezom, iako je to u praksi veoma teško izvesti, smatra vojni stručnjak i stručnjak za oružje Dejvid Hembling.

 

Bilo je nekoliko izveštaja tokom skoro dve godine rata koji ukazuju na to da su ukrajinski vojnici uspeli da presretnu ruske krstareće rakete mitraljezima.

Ranije ovog meseca, Najev je dodelio nagradu ukrajinskom lovcu u regionu Kijeva koji je navodno s neba oborio krstareću raketu uz pomoć M2 Brauning mitraljeza. Još u decembru 2022, ukrajinski komandant je pohvalio jednog od njihovih boraca za isti podvig, rekavši da je "skoro nemoguće pogoditi projektil mitraljezom, ali je to učinjeno", rekao je tada.

U najnovijim ruskim raketnim napadima od ponedeljka do utorka, glavni ciljevi su bili Harkov i Kijev. Najmanje četiri osobe su poginule, dok je najmanje 60 povređeno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Lovac Joca

24.01.2024 12:19

Krstareću raketu moguće oboriti mitraljezom ? Ma ja sam nad Drinom 1999-te Tomahavk oborio praćkom a Apač sam oborio samostrelom ali sam pobegao jer nisam imao dozvolu za samostrel !