MSP Rusije osudio napad
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ministarstvo ističe da se radi o "varvarskom terorističkom napadu protiv civila Rusije" i dodaje da to pokazuje da Kijev nema političku volju za mir i diplomatsko rešenje ukrajinske krize.

Napad je izveden "iz višecevnih raketnih sistema na pijacu i prodavnice" jednog od kvartova Donjecka. Izvedeno je ukupno šest artiljerijskih napada na mesta sa velikim brojem ljudi. Istražni komitet Rusije pokrenuo je istragu. Moskva upozorava da će svi oni za koje se utvrdi da su odgovorni ili na drugi način povezani sa napadom nesumnjivo biti kažnjeni.

Ustanovljeno je da je napad izveden iz Avdejevke, uz pomoć zapadnog oružja, što "još jednom potvrđuje njegovu neposrednu umešanost u sukob i čini ga saučesnikom zločina režima Zelenskog", poručuje Moskva.

U zvaničnom saopštenju MSP-a navodi se i da poslednji napad još jednom potvrđuje da Rusija mora da nastavi sa Specijalnom vojnom operacijom i da mora ostvariti sve svoje ciljeve. 

- Sa teritorije Ukrajine ne sme da postoji pretnja po bezbednost i ne smeju se vršiti teroristički napadi. Rusija poziva sve odgovorne vlade i relevantne međunarodne strukture da oštro osude ovaj teroristički napad. Njihovo ćutanje će značiti prećutno odobravanje ubistava civila i podstaći će ukrajinske neonaciste da počine još krvavija zlodela - zaključila je Moskva.

Današnji napad na Donjeck biće, takođe, jedna od tema sutrašnje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, otkrio je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski. 

Na sutrašnjem zasedanju prisustvovaće i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji danas putuje za Njujork.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading