Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

Zvaničnici Bele kuće upozorili su članove američkog Kongresa da će Ukrajina biti poražena za nekoliko nedelja ili meseci ukoliko Vašington ne pruži Kijevu novi paket vojne pomoći.

.Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

Kraj bloga

Rusi izvršavaju zadatke na pravcu Krasnog Limana (VIDEO)

Udarne grupe ruske Vojne avijacije nastavljaju da izvršavaju zadatke na pravcu Krasnog Limana,

 

 

Zelenski: Ukrajina se sprema za važne pregovore

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je državni vrh već odredio prioritete za Ukrajinu u narednim nedeljama, uključujući pripreme za nove važne pregovore sa Evropskom unijom, prenosi Tanjug.


"Poseban pravac je Evropska unija, odnosi sa najbližim susedima. Pripremamo više interakcije i nove komunikacije, nove važne pregovore", rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Ujedinjene nacije okrenule leđa Ukrajini? 

Nakon napada na Donjeck hitno se oglasio Gutereš

Ruski region kod Sankt Peterburga u stanju uzbune

Ruski region Lenjingrad, gde se nalazi terminal za izvor nafte, prekinuo je danas sa radom zbog požara za koji ukrajinski mediji tvrde da je rezultat napada ukrajinskog drona. 

Nakon toga, region je proglasio stanje uzbune, navodi Rojters.

"U svim okruzima Lenjingradskog regiona, proglašeno je stanje uzbune u ključnim infrastrukturnim objektima", navela je regionalna administracija na Telegramu.

Dodaje se da su bezbednosne jedinice dobile naređenje da unište bespilotne letelice ukoliko se primete u blizini.

Agencija Interfaks-Ukrajina, citirajući neimenovane izvore, tvrdi da je požar u kompleksu Ust-Luga, u Finskom zalivu, na oko 170 kilometara zapadno od Sankt Peterburga, rezultat specijalne operacije koju su izvele ukrajinske bezbednosne službe.
 

Kadirov: Stiže smena jedincama Ruske garde na frontu

Vojnici 94. puka 46. posebne operativne brigade Ruske garde uputili ​​su se u zonu specijalne vojne operacije, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegramu.

Kadirov je dodao da vojnici treba da zamene pripadnike Ruske garde koji se nalaze na frontu.

Puk raspolaže čitavim arsenalom savremenog naoružanja i tehnike, što značajno povećava šanse za uspeh u izvršavanju operativnih borbenih zadataka, istakao je čečenski lider.

Nedavno je saopšteno da su bivši pripadni Vagnera pristupili Ruskoj gardi i da imaju sopstveni lanac komandovanja.

Jermak: Rusiji se ne sme dati prilika da prikupi snagu za nove napade

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak izjavio je danas da se Rusiji ne sme dati prilika da iskoristi vreme za pregovore kako bi prikupila snagu za nove napade.

"Dve godine pregovaram sa Rusima u normandijskom formatu (Ukrajina, Rusija, Francuska, Nemačka). Videli smo rezultat 24. februara 2022. Pregovori radi pregovora nemaju smisla za Ukrajinu. Ne može se agresoru dati prilika da iskoristi vreme za pregovore da prikupi snage za nove napade", rekao je Jermak u intervjuu za Figaro.

Zbog toga je, prema njegovim rečima, predsednik Zelenski razvio specifičnu formulu mira, koja je predstavljena u Davosu.

Brifing Ruskog Ministarstva odbrane, 21. januar:

▪️ Ruske oružane snage oslobodile su Hramaljno u Harkovskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije;

▪️ Za 24 sata odbijeno je 13 napada, Kijev je izgubio do 565 vojnika, saopštava Ministarstvo odbrane Rusije;

▪️ Ukrajinske trupe granatirale mikrookrug Tekstilščik u Donjecku, prema poslednjim podacima, poginulo je 25 ljudi, a 25 je povređeno;

▪️ Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije: Rusija najoštrije osuđuje udar ukrajinskih trupa na Donjeck i poziva međunarodne strukture i vlade da ga osude;

▪️ Napad na Donjeck biće jedna od centralnih tema sastanka Saveta bezbednosti UN o Ukrajini koji je Rusija zatražila za ponedeljak, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski;

▪️ Tri ukrajinska aviona oborena iznad Crnog mora kod zapadne obale Krima, saoštilo je Ministarstvo odbrane Rusije;

 

 

Vojnici povraćaju, krv im ide iz očiju

Užasna zaraza na frontu, Ukrajina ne nalazi lek

Uzbuna u više oblasti!

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne informacije.

Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju pijace u Donjecku povećan na 25

Broj poginulih u današnjem ukrajinskom granatiranju pijace u Donjecku povećan je na 25, rekao je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

Pušilin je na Telegramu napisao da je još najmanje 20 osoba povređeno, od kojih se dvoje dece nalazi u srednje teškom stanju.

- Ima i teško povređenih - naveo je Pušilin, ističući da je svima pružena neophodna medicinska pomoć, prenela je agencija RIA Novosti. 

Broj poginulih u granatiranju pijace u Donjecku porastao na 18

Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju pijace u Donjecku povećao se na 18, saopštio je gradonačelnik  Aleksej Kulemzin.

On je na Telegramu napisao da je u napadu povređeno 13 osoba i da i dalje pristižu informacije.

Slovačka obnovila saradnju u oblasti kulture s Belorusijom i Rusijom

Novoimenovana ministarka kulture Slovačke Martina Šimkovičova naložila da se ukine zabrana kulturne saradnje sa Rusijom i Belorusijom, objavila je slovačka Pravda.

Dokument koji je stupio na snagu 15. januara, ukida zabranu uvedenu kao rezultat agresije Rusije na Ukrajinu.

- U svetu se dešavaju desetine vojnih sukoba i, po našem mišljenju, umetnici i kultura ne bi trebalo da plate cenu - rekla je Šimkovičova, komentarišući ukidanje zabrane.

Ruski "Novatek" obustavio rad zbog požara na terminalu u Baltičkom moru

Ruska kompanija "Novatek" saopštila je da je obustavljen rad na terminalu koji kontroliše na Baltičkom moru nakon požara za koji se navodi da je rezultat spoljnog uticaja.

Požar je izbio na terminalu koji pripada "Novateku", najvećem ruskom proizvođaču tečnog prirodnog gasa, saopštili su regionalni zvaničnici, nakon izveštaja o eksplozijama i uočenim ukrajinskim dronovima u toj oblasti.

- Prema preliminarnim informacijama, požar je bio rezultat spoljnog uticaja - navodi se u saopštenju kompanije.

Moskva: Rusija preuzela kontrolu nad selom u Harkovu

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su ruske snage preuzele kontrolu nad selom Krohmalne, u ukrajinskoj oblasti Harkov.

Broj poginulih u ukrajinskom napadu na pijacu u Donjecku povećao se na 13

Broj poginulih u današnjem ukrajinskom granatiranju pijace u Donjecku povećao se na 13, izjavio je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Pušilin je napisao na Telegramu da je, prema preliminarnim informacijama, najmanje 13 osoba poginulo, a da je 10 ranjeno u ukrajinskom granatiranju pijace u nedelju, kada je najveća gužva, prenela je RIA Novosti.

Prethodno je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin rekao da je poginulo 12 osoba. Pušilin je naveo da operativne službe rade na licu mesta i da je u toku i potraga za fragmentima oružja koje je korišćeno u napadu.

Dopisnik RIA Novosti javio je da su ukrajinski vojnici ispalili najmanje šest granata kalibra 155 milimetara na područje Tekstilščika u okrugu Kirovski, gde se nalaze pijace i veliki broj prodavnica. Na tom području u svakom trenutku ima mnogo civila. Kirovski okrug se nalazi u jugozapadnom delu Donjecka.

Ruske vlasti: Osam mrtvih u ukrajinskom granatiranju Donjecka

Osmoro ljudi je ubijeno u Gradu Donjecku, u istočnoj Ukrajini, koji je pod ruskom kontrolom, javlja Rojters.

Gradonačelnik Aleksej Kulemzin je rekao da su Ukrajinci granatirali prometno područje grada, u kojem su prodavnice i pijaca.

Zelenski najavio nove sporazume o stranoj vojnoj pomoći

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da očekuje određeni broj novih sporazuma o isporukama naoružanja Ukrajini, koji bi trebalo da budu potpisani sledećeg meseca.

- Pripremamo nove sporazume sa partnerima. Jake bilateralne sporazume. U januaru i februaru bi trebalo da imamo rezultate. Postoje određeni datumi kada se mogu očekivati novi i jaki sporazumi - rekao je Zelenski u videu obraćanju.

On nije naveo zemlje sa kojima se nada da će postići nove bilateralne sporazume, ali poslednjih nekoliko nedelja predsednik Ukrajine imao je intenzivne diplomatske aktivnosti pokušavajući da obezbedi snažniju političku i vojnu podršku.

Novac i vojna oprema poslednjih meseci sporo pristižu u Ukrajinu, pošto u SAD raste protivljenje obezbeđivanju veće pomoći za Kijev, dodaje agencija.

Budanov: Ukrajina ne planira da zaustavi napade u dubini teritorije Rusije

Ukrajina ne planira da zaustavi napade u dubini teritorije Rusije, uprkos zabrinutosti zapadnih partnera Ukrajine o mogućem odgovoru Rusije, izjavio je načelnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov.

Požar na LNG terminalu

Na terminalu najvećeg ruskog proizvođača tečnog prirodnog gasa Novatek u Baltičkom moru izbio je požar, u kojem nema žrtava, saopštio je gubernator Lenjingradske oblasti.

"Nije bilo žrtava kao rezultat požara na terminalu Novateka u luci Ust-Luga. Zaposleni su evakuisani", napisao je gubernator Aleksandar Drozdenko na Telegramu, prenosi Tas.

On nije naveo šta je uzrok požara u luci Ust-Luga, u Finskom zalivu, oko 170 kilometara zapadno od Sankt Peterburga i 35 kilometara od ruske granice sa Estonijom.

Međutim, Rojters javlja da na društvenim mrežama kruže informacije o dronovima viđenim u blizini neposredno pre požara.

Agencija navodi da je ruski medij Šot objavio na Telegramu da su stanovnici te oblasti čuli dron, a zatim i nekoliko eksplozija, a da peterburški medij Fontanka tvrdi da su najmanje dva drona uočena na nebu blizu Sankt Peterburga pre požara.

Sajt Pomorski saobraćaj ranije je objavio da je do pet tankera koji plove pod zastavama Paname, Gabona, Liberije i Grčke ukotvljeno blizu Ust-Luge.

Ruska PVO uništila dron iznad Smolenske oblasti

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je ukrajinski dron iznad Smolenske oblasti u Rusiji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Oko 23.50 po moskovskom vremenu 20. januara, pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad dronom na objekte na ruskoj teritoriji je osujećen. Snage protivvazdušne odbrane uništile su ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Smolenske oblasti", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Smolenska oblast se nalazi na krajnjem zapadu evropskog dela Rusije.

Minirana nuklearna elektrana

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je u svom redovnom izveštaju da su ukrajinske snage i dalje prisutne na levoj obali reke Dnjepar i da je nastavljaju da odbijaju ruske trupe uprkos "logističkim zabrinutostima".

Ruske snage ponovo su minirale zaporošku nuklearnu elektranu duž njenog perimetra, navodi se u najnovijem izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Kako se navodi, mine koje su uklonjene novembra prošle godine, sada su ponovo na svom mestu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da poseti Kijev, ali pod uslovom da "zaustavi rat sa Rusijom u roku od 24 sata, kao što je pre neki dan obećao".

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je Moskva o svom trošku isporučila Minsku taktičke nuklearne rakete kompleksa "iskander".

Zvaničnici Bele kuće upozorili su članove američkog Kongresa da će Ukrajina biti poražena za nekoliko nedelja ili meseci ukoliko Vašington ne pruži Kijevu novi paket vojne pomoći.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
GoranX

21.01.2024 08:54

Dobili su rakete dugog dometa i ovo je opasnost za Rusiju.

Milovan

21.01.2024 09:24

Na pomolu je pojava druge drzave u svetu koja je ovaj put u odbrani svojih drzavnih integriteta upotrebila atomsku bombu. Nazalost.

Сања

21.01.2024 21:46

Србија ће потпуно бити другачија земља, земља у којој је пожелети живети.