dron
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Cilj proizvodnje milion bespilotnih letelica 2024. koji je nedavno najavio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je "realan" ako javnost pomogne vladi, naveo je Fedorov i pojasnio da su male bespilotne letelice FPV "promenile igru" u sukobu sa Rusijom.

- Od početka sukoba u februaru 2022. godine, kijevska vlada je uklonila mnoge pravne prepreke sa kojima se suočavaju proizvođači dronova, a firme u zemlji trenutno povećavaju proizvodnju - dodao je ministar.

Naveo je da bilo koja osoba može da pomogne Ukrajini da poveća svoj arsenal dronova tako što će završiti "inženjerski kurs koji vas uči kako da sastavite FPB dron od sedam inča kod kuće".

Prema njegovim rečima, onlajn program obezbeđuje predavanja, zum razgovore sa stručnjacima, spisak komponenti i obaveznih alata i materijala potrebnih za izradu bespilotne letelice, kao i pristup inženjerskoj zajednici za savete i pitanja. Kurs počinje svake dve nedelje i potpuno je besplatan, napisao je on na društvenim mrežama.

Učesnici u programu su već sastavili oko stotinu dronova, od kojih je 80 odsto bilo u ispravnom stanju, što je dobar rezultat, naglasio je Fedorov.
Načelnik za elektronsko i sajber ratovanje u ukrajinskom Generalštabu, pukovnik Ivan Pavlenko, rekao je prošle nedelje za "Fajnenšel tajms" da "Rusi u poslednje vreme proizvode toliko (dronova) da to postaje ogromna pretnja" po kijevske snage.

List je u istom tekstu naveo da Moskva "ima prednost" kada je u pitanju tehnologija elektronskog ratovanja koja ima za cilj ometanje i preusmeravanje neprijateljskih bespilotnih letelica, dok Kijev samo "pokušava da uhvati korak".

Bivši ukrajinski poslanik Igor Lucenko rekao je za ukrajinski "Telegraf" da Moskva lansira oko sto dronova dnevno, a da očekuje - s obzirom da je proizvodnja u Rusiji u porastu - da će se dnevna lansiranja uskoro povećati na 200 ili 300.

Što se tiče Ukrajine, cilj da se napravi milion bespilotnih letelica ove godine je "ostvariv", ali neće biti dovoljan, upozorio je on, jer je zemlji zapravo potrebno dva ili tri puta više dronova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading