Estonija, sastanak
Foto: AP/Raigo Pajula (HOGP)

Karsi je najavio da će Talin za Kijev izdvojiti 1,2 milijarde evra pomoći do 2027. godine.

- Ukrajini je potrebno više i boljeg naoružanja. Potrebno je povećati kapacitet vojne industrije EU kako bi Ukrajina dobila ono što joj je potrebno, ne sutra, već danas. Ne bi trebalo da imamo nikakva ograničenja kada je reč o isporuci oružja Ukrajini - objasnio je estonski lider. 

Estonija, kako kaže tamošnji predsednik, ima konkretan plan obnove Ukrajine, i smatra da bi u tom cilju trebalo iskoristiti zaplenjena ruska sredstva, prenosi UNIAN. Dodaje i da ukrajinski zvaničnici mogu sesti za pregovarački sto, ali tek nakon pobede.

Predsednik Ukrajine je kazao da je Rusija nedavno iskoristila severnokorejske rakete za napade po Ukrajini, što je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja još juče demantovao, istaknuvši da je i Ukrajina demantovala te optužbe.

Zelenski je dodao i da je istina da svet ne uspeva da popuni ukrajinska skladišta (oružja i municije), ali da Rusija, navodno, takođe ima problema sa deficitom oružja. Negirao je opciju privremenog prekida vatre na frontu, jer bi ti, kako ocenjuje, bilo u korist Rusije. 

- Pauza na ratištu u Ukrajini ne znači pauzu u ratu. To ne bi značilo da je došlo do kraja rata. I to ne vodi političkom dijalogu sa Ruskom Federacijom ili sa bilo kim drugim. Pauza (na frontu) će samo pomoći Ruskoj Federaciji, jer će dobiti na vremenu da još ojača - naglasio je predsednik Ukrajine.

Kancelarija predsednika Estonije saopštila je da je Zelenski danas doputovao u tu zemlju. Planirano je da se, osim sa predsednikom, sastane i sa premijerom, i drugim zvaničnicima. 

Posetu je komentarisao i šef estonske diplomatije Margus Cahkna, koji je na mrežama napisao da Talin danas šalje "moćan signal" Ukrajini, da Estonija čvrsto stoji na njihovoj strani i da će "zajedno pobediti u tom ratu". 

Dan ranije, Zelenski je, podsetimo, neplanirano posetio i Litvaniju.

Administracija predsednika te zemlje saopštila je da je sa ukrajinskim liderom razgovarao predsednik Gitanasa Nauseda, a tema razgovora bila je, naravno, ukrajinska kriza, podrška Kijevu, i integracija Ukrajine u EU i NATO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading