Putin i Erdogan
Foto: Alo/Tanjug

„Netačna je tvrdnja pojedinih medija da je detektorima mina koje je Velika Britanija poklonila Ukrajini dozvoljen prolaz kroz turski moreuz u Crno more, u skladu sa članom 19 Konvencije iz Montreao moreuzima“, navodi se u saopštenju.

Konvencija iz Montrea usvojena je 1936. godine. Ona čuva slobodu kretanja trgovačkih brodova kroz moreuz u vremenima mira i rata, ali uspostavlja različite režime plovidbe. Istovremeno, dokument ograničava boravak ratnih brodova necrnomorskih država u Crnom moru na tri nedelje. U vanrednim situacijama, Turska može zabraniti ili ograničiti vojni prolaz kroz Bosfor i Dardanele. Prema sporazumu, Ankara ima pravo da naplaćuje naknade za svetionike, evakuaciju i medicinsku pomoć sa brodova koji prolaze kroz moreuz.

Kako su naglasili u resoru, Turska poštuje odredbe ovog dokumenta i zadržava principijelan stav tokom čitavog sukoba u Ukrajini kako bi sprečila eskalaciju u Crnom moru.

Pojašnjava se da je Ankara upozorila svoje saveznike na svoju odluku, uz napomenu da britanski brodovi poklonjeni kijevskim vlastima neće moći da prođu kroz turski moreuz do okončanja neprijateljstava u bivšoj sovjetskoj republici.

Sredinom decembra prošle godine, britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da će prebaciti dva minolovca klase Sandoun u Ukrajinu radi poboljšanja bezbednosti u Crnom moru. Istovremeno, ruski ambasador u Kraljevini Andrej Kelin je napomenuo da je London to obećao i pre početka specijalne operacije, ali je pitanje da li će brodovi moći da prođu kroz moreuz i uđu u Crno more.
 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading