SITUACIJA U UKRAJINI KRISTALNO JASNA: Počinju pregovori, ali na kukovo leto?
Foto: EPA/Foto: Alo/ilustracija EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SERGEY DOLZHENKO

Iz Moskve, sad već kao neku parolu, čujemo Putinovo ili preciznije rečeno pozivanje iz Kremlja, da je Rusija spremna na pregovore, ali da Ukrajina odbija takav korak.

Međutim, u ovoj paroli iz Kremlja ne šalje se uvek isti signal. Dimitrij Peskov neretko u svojim obraćanjima ističe da je "Putin spreman", ali ne uvek i koji su preduslovi za ovakav značajan korak.

Bez preduslova?

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin saopštio je pre nekih dva meseca, tačnije početkom novembra, da je Rusija spremna za mirovne pregovore sa Ukrajinom.

Ovo ne bi bila toliko interesantna vest, pored svih ranijih isticanja ove "parole" iz Moskve, da Veršinjin nije izneo neočekivan uslov.

Rusija je spremna za pregovore sa Ukrajinom, ali bez preduslova, rekao je on.

- Sva neprijateljstva se završavaju razgovorima i, naravno, kao što smo već rekli, bićemo spremni za takve razgovore, ali samo ako to budu razgovori bez preduslova. To bi trebalo da budu razgovori koji bi bili zasnovani na stvarnosti“ - rekao je Veršinjin je u intervjuu za državnu televiziju Zvezda

On je dodao da odluku o pregovorima sa Rusijom ne treba da donese Ukrajina, već SAD i EU:

- Odluke se ne donose u Kijevu, odluke se donose u drugim prestonicama, pre svega u Vašingtonu i Briselu. Prema tome, tamo treba slati upite.

Međutim ovaj san o "pregovorima bez uslova" izgleda da ruše baš oni za koje se tvrdi da donose odluke. 

Ako je verovati rečima Veršinjina da odluku treba da donese Brisel, onda teško da će biti pregovora bez uslova.

"Zahtevaju da ne bude zamrznutog sukoba"

Sa jedne strane nemački kancelar Olaf Šolc za nepostojenje pregovora krivi rusku stranu.

- Ukrajina je spremna za mir. Ali uz našu podršku, oni zahtevaju da ne bude zamrznutog sukoba i mira koji diktira Rusija -  rekao je Šolc pre nekih pola godine.

Sa druge strane, pre nekih mesec dana, Šolc dodaje "mali" uslov - povlačenje ruskih trupa.

- Danas, u ovoj situaciji, potrebno je razgovarati s njim (Putinom) iznova i iznova. Radio sam to u prošlosti i činiću to ponovo u budućnosti. Ali za razgovore između Ukrajine i Rusije potreban je odlučan korak ruske strane, a to znači povlačenje trupa. Za to Vladimir Putin očigledno još nije spreman - rekao je on u intervjuu za nemački list "Hajlbroner štime".

"Mira u Ukrajini će biti kada ostvarimo ciljeve"

Da će do pregovora doći, sudeći prema trenutnoj situciji, negde na "kukovo leto", možemo da zaključimo i iz nedavnog obraćanja predsednika Rusije.

Ruski predsednik  poručio je da će do mira sa Ukrajinom doći samo "kada Rusija ostvari zacrtane ciljeve".

To je on jasno napomenuo na njegovoj prvoj velikoj konferenciji za novinare od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine.

- Mira (u Ukrajini) će biti kada ostvarimo ciljeve. Ti ciljevi se nisu promenili - rekao je on na konfereniji održanoj 14. decembra, navodeći "denacifikaciju, demilitarizaciju i neutralni status Ukrajine".

Putin je tada precizirao je da je denacifikacija Ukrajine neophodna, jer oni i danas slave Banderu - saradnika nacista u Drugom svetskom ratu - a pomenuo je i nedavni slučaj u kanadskom parlamentu kada je saradnik nacista, ukrajinski veteran, dobio ovacije, a prisutni su bili i kanadski premijer Džastin Trudo i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Što se tiče demilitarizacije, Ukrajina "ne želi da pregovara", rekao je tada Putin.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading