"ZNAMO ŠTA STE RADILI" Nebenzja direktno prozvao SAD i EU zbog Majdana
Foto: EPA/EPA-EFE/JASON SZENES

On je skrenuo pažnju da je odluka ukrajinske vlade da odloži potpisivanje Sporazuma o saradnji sa EU naišla na veoma organizovane i koordinisane proteste.

"Ne sumnjamo u ključnu ulogu EU i SAD u raspirivanju, podstrekivanju i upravljanju protestom glasne manjine uz korišćenje krajnje desničarskih radikala i neonacista u svojstvu poluge“, istakao je diplomata na neformalnoj sednici SB UN na temu „Deset godina Evromajdana: korak u propast".

Prema njegovim rečima, sada o tome sve češće govore zapadni stručnjaci i političari, a jedna od poslednjih potvrda stigla je od kongresmena Tomasa Mesija, koji je otvoreno rekao da su SAD pomogle da se zbaci izabrana vlada.

Nebenzja je takođe kazao da sada čak i proevropski nastrojeni Ukrajinci govore da je sporazum o saradnji sa EU za Kijev bio nepogodan i da je njegova realizacija donela više štete, nego koristi.

On je podvukao da Rusija nije iznenađena takvim ishodom ne samo jer je upozoravala na te posledice pre deset godina, već i zato što zna da je "to tipična šema neokolonijalne eksploatacije od strane zapadnih država, koju nameću svima koji su saglasni da sprovode njihov geopolitički program".

U novembru se navršilo 10 godina od momenta kada su na glavnom kijevskom trgu počeli protesti koji su doveli do državnog udara. Kao povod je poslužila obustava potpisivanja sporazuma sa EU o saradnji. Kasnije, majdan je postao epicentar konfrontacije bezbednosnih snaga i radikala, sukobi su rezultirali desetinama žrtava.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading