HRVATI OKRENULI LEĐA ZELENSKOM Odluka evropskih zemalja šokirala Ukrajinu
Foto: Tanjug/Tanjug/ Olivier Matthys

Dokument nisu potpisale Austrija, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Slovačka i Malta.

- Mislim da sve te države imaju političku volju da postanu potpisnice deklaracije - kazao je Sibiga.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak je prethodno imenovao niz evropskih i NATO zemalja koje se još uvek nisu pridružile bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, ocenivši da te "države treba podstaći da podrže deklaraciju".

- Ukrajina je spremna da sa konsultacija pređe na bilateralne pregovore sa zemljama radi zaključivanja sporazuma o bezbednosnim garancijama. Važan deo bilateralnih sporazuma biće odredbe o zajedničkoj odbrambenoj proizvodnji - naveo je Jermak.

On je ranije izjavio da se nada da će se bezbednosne garancije za Ukrajinu potpisati pred samit NATO-a u Vašingtonu 2024. godine, napomenuvši da one moraju ostati na snazi dok Ukrajina ne uđe u Alijansu.

U julu su zemlje G7 usvojile deklaraciju o posvećenosti dugoročnoj bezbednosti Ukrajine, što uključuje obuku ukrajinske vojske, pružanje obaveštajnih informacija, obezbeđivanje moderne vojne opreme na kopnu, moru i vazduhu, podršku inicijativama za sajber odbranu itd.

Krajem avgusta šefica francuske diplomatije Katrin Kolona izjavila je da su na samitu NATO-a, koji je održan u julu u Vilnjusu, zemlje G7 odlučile da sklope bilateralne bezbednosne sporazume sa Ukrajinom. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading