evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

''Mi i ovde imamo dovoljno njihovih sredstava zamrznutih na računima. Cifre nisu male, prihod od korišćenja ovih sredstava je značajan i svakako može da se iskoristi ako odluku donesu naši neprijateljski partneri'', rekao je Siluanov, prenosi Rojters.

EU predlaže da se prihod ostvaren od oko 300 milijardi dolara sredstava iz rezervi ruske centralne banke, zamrznutih u februaru 2022. godine, koristi za vršenje pritiska na Moskvu da povuče oružane snage koje je poslala u Ukrajinu.

Zapadne sankcije uvedene kao odgovor na sukob, a zajedno sa posledičnim ruskim kontramerama, dovele su do zamrzavanja sredstava obe strane.

Nemački tužioci juče su saopštili da su podneli zahtev za konfiskovanje više od 720 miliona evra sa računa ruskog Nacionalnog depozitara za poravnanje (NSD) u Frankfurtskoj banci, odnosno računa agencije koju Moskva koristi za plaćanja na Moskovskoj berzi i ima važnu ulogu u ruskom finansijskom sistemu kao ključni posrednik na međunarodnim tržištima.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je kao komentar na taj zahtev nazvao nemačke lidere "lopovima" i dodao da su ''uzimali lekcije iz Vašingtona''.

''Ranije smo imali lopove u političkom smislu - one koji krše sporazume, varaju nekoga - ali sada imamo lopove u direktnom smislu'', rekao je Lavrov, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sila

21.12.2023 15:43

Lopov je lopov bio i bice.Vuk dlaku menja ali cud nikada.