Orban i Markon
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug/AP

"Sigurno je da bi, ako bi Ukrajina bila primljena (u EU), sva podrška koju su do sada dobijale zemlje centralne Evrope, uključujući Mađarsku, pripadala bi njima", rekao je Orban u intervjuu za televiziju „TV2“.

Prema njegovim rečima, za sada se ne zna odakle da se uzme novac za podršku Ukrajini, jer ako se iz budžeta EU izdvoji 50 milijardi evra, onda ni same zemlje-članice, uključujući i Mađarsku, neće dobiti budžetski novac, na šta Budimpešta ne pristaje.

"Ne postoji tačna analiza koliko će ovo (ulazak Ukrajine u EU) koštati Evropsku uniju, ali prema nezvaničnim proračunima, radi se o oko 150-190 milijardi evra", rekao je mađarski premijer.

On je objasnio da je cilj mađarske vlade da "skine veći deo napetosti u pozadinskim pregovorima" i da se na samitu u Briselu fokusira na pronalaženje "rešenja koje zadovoljava sve". Mađarska predlaže da se pitanje podrške Ukrajini reši van budžeta EU, dodao je Orban.

Na samitu EU posvećenom pitanju dodele finansijske pomoći Ukrajini očekuju se "ne samo grmljavine, već i munje", primetio je on.

Ranije je Orban izjavio da je Mađarska ponovo blokirala paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi dolara. Sa druge strane, šef Evropskog saveta Šarl Mišel je posle samita u Briselu rekao novinarima da očekuje da će lideri EU moći jednoglasno da odobre finansijsku pomoć Ukrajini početkom 2024. godine. Sledeći vanredni samit EU zakazan je za 1. februar.

Mađarska blokira većinu odluka EU o Ukrajini, uključujući osmu tranšu vojne pomoći od 500 miliona evra, 5 milijardi evra iz Evropskog mirovnog fonda za vojnu podršku 2024. godine, širi paket od 20 milijardi vojne pomoći na četiri godine, kao i kao 50 milijardi makrofinansijske pomoći za 2024-2027. godinu.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading