Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Rusija je izvela peti vazdušni napad ovog meseca na Kijev, saopštili su ukrajinski vojni zvaničnici. Protivvazdušna odbrana uništila je 18 od 19 dronova koji su lansirani na Kijev, Odesu, Herson i druge regione Ukrajine.

Anton Hrušečki, izvršni direktor Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju, rekao je da podaci zatvorenog glasanja pokazuju da bi više od 65 odsto Ukrajinaca podržalo značajnu dalju mobilizaciju.

Služba bezbednosti Ukrajine raspisala je poternicu za ruskim milijarderom Mihailom Fridmanom.

Optužnica ga tereti da je finansirao nasilne promene, rušenja ustavnog sistema i preuzimanje državne vlasti, promene državne granice Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov poručio je još jednom da nema osnova za razgovore između Rusije i Ukrajine, jer nijedan od preduslova za to nije ispunjen.

Koalicija predvođenja Sjedinjenim Američkim Državama za ograničenje cene ruske nafte najavila je pooštravanje pravila. Ministarstvo finansija je saopštilo da će otežati ruskim izvoznicima da zaobiđu gornju granicu cene.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je dekretima naredio oduzimanje udela austrijske firme OMV i nemačke kompanije Vinteršel Dea u zajedničkim projektima na Arktiku.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

"Oborena su dva drona na prilazu Berdjansku"

- Dva drona ukrajinske vojske oborena su na prilazu Berdjansku, a jedan je pao u privatnom sektoru, saopštile su operativne službe Zaporoške oblasti.

Na mestu pada trećeg drona došlo je do eksplozije, a tom prilikom je oštećena jedna kuća. Precizirano je da u napadu nema žrtava.

KONTRAOFANZIVA JE PROPALA

Objavljen broj ukrajinskih gubitaka, oglasio se ruski general

Kuleba: SAD mogu da odobre pomoć Ukrajini posle 9. januara

Kongres SAD može da dodeli pomoć Ukrajini bilo kog dana posle 9. januara, kada se Predstavnički dom vrati na posao sa pauze, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

"Osmog januara Senat počinje rad posle pauze, a Predstavnički dom će zasedati 9. januara i, bez preterivanja, odluka može biti doneta svakog narednog dana“, rekao je ministar, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, demokrate i republikanci u Kongresu su prestali da vode burne rasprave o pomoći Ukrajini i sada postoji opšti politički konsenzus. Šef ukrajinske diplomatije je dodao da će i republikanski i demokratski tim razgovarati o pitanju granice sa SAD uprkos činjenici da su američki poslanici na odmoru.

"Komunikacija će se odvijati i ima pomaka u ovim pregovorima“, zaključio je Kuleba.

Kako podseća kijevska agencija, Bela kuća i Kongres SAD pokušavaju da postignu sporazum na osnovu kojeg bi se pružila vojna pomoć američkim saveznicima, uključujući Ukrajinu, i istovremeno sprečila ilegalna imigracija preko granice SAD i Meksika.

Lideri obe stranke saopštili su u sredu da Senat neće glasati o paketu za pružanje dodatne pomoći Ukrajini i jačanje bezbednosti granica SAD do početka sledeće godine.

Orban: Sredstva Ukrajini ne smeju da dolaze iz budžeta EU

Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je da je izdvajanje 50 milijardi evra Ukrajini iz budžeta EU tokom pet godina "loša odluka".

On je, na konferenciji za novinare istakao predlog Mađarske da se pomoć pruži van budžeta EU putem zajedničkog zajma, ali da ne bi odobrio korišćenje postojećih sredstava.

Lideri EU planiraju da ponovo razmotre to pitanje na vanrednom samitu 1. februara iduće godine.

Ponovo eksplozije u Marijupolju

Ponovo su se čule eksplozije u Marijupolju, koji je okupirala ruska vojska, saopštilo gradsko veće ukrajinskog Marijupolja na Telegramu, preneo je Ukrinform.

"Marijupolj, eksplozije! Javljaju meštani. Čuje se u različitim delovima grada", navodi se u objav

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

- Na kupjanskom pravcu odbijeno je 9 ukrajinskih napada. Gubici ukrajinske vojske iznose do 55 vojnika; 

- Na krasnolimanskom pravcu odbijen je napad u rejonu Červone Dibrove, gubici ukrajinskih snaga – do 190 ljudi;

- Na donjeckom pravcu odbijeno je 17 napada. Na ovom i južnodonjeckom pravcu ukrajinska vojska izgubila je do 275 vojnika; 

- Ukupni gubici ukrajinskih snaga na zaporoškom i hersonskom pravcu iznose 145 vojnika; 

- U protekla 24 časa oboreno je 29 ukrajinskih dronova.

LANSIRANA UKRAJINSKA RAKETA IZNAD AZOVSKOG MORA!

Ruska PVO hitno reagovala

Ukrajina za iduću godinu najavila proizvodnju milion izviđačkih dronova

Ukrajina planira da iduće godine proizvede milion izviđačkih dronova (FPV) koji su veoma traženi na prvim linijama fronta i više od 11.000 borbenih dronova srednjeg i dugog dometa, izjavio je danas ukrajinski ministar strateške industrije.

Ukrajina je intenzivno koristila FPV dronove od prvih dana izbijanja sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine, kao jeftinu ali efikasnu opciju za izviđanje i napade, prenosi Rojters.

Ovi taktiku su kasnije usvojile i počele da primenjuju i ruske trupe i sada se procenjuje da imaju još mnogo takvih dronova na raspolaganju.

SAD predložile da se zamrznuta ruska imovina prebaci u Ukrajinu

SAD su zemljama Grupe sedam (G7) predložile novi mehanizam za prebacivanje zamrznute ruske imovine u Ukrajinu, objavio je Fajnenšel tajms (FT) pozivajući se na dokument u koji je imao uvid.

Američki dokument predviđa legalizaciju i zaplenu ruske imovine kao "protivmeru" koja je prema mišljenju Vašingtona u skladu sa međunarodnim pravom, a isplata Kijevu će se smatrati "avansom" za naknadu štete koju je Rusija načinila u Ukrajini, piše FT. 

Ruska vojska napreduje u pravcu Severskog

 

 

Gerasimov: Moskva fokusirana na razvoj saradnje sa Kinom, Indijom i Severnom Korejom

Načelnik Generalštaba ruskih oružanih snaga i prvi zamenik ministra odbrane Valerij Gerasimov istakao je da se Moskva fokusira na razvoj sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Kinom i Indijom, a uspostavljena je i aktivna saradnja sa Severnom Korejom. 

Govoreći o sukobu u Ukrajini, Gerasimov je rekao da su oružane snage Rusije uprkos velikoj vojnoj i finansijskoj podršci koju Zapad pruža Ukrajini, kao i potpunoj mobilizaciji ukrajinskih građana, uspele da uspešno nastave sprovođenje zacrtanih ciljeva u sukobu.

 

 

UKRAJINA OVO KRIJE KAO ZMIJA NOGE Dnevno gubi i do 800 vojnika

Ukrajina dobila 1,5 milijarde evra pomoći od EU

Evropska unija (EU) prosledila je Ukrajini 1,5 milijardi evra, kao poslednju tranšu paketa finansijske pomoći u iznosu od ukupno 18 milijardi evra, saopštio je premijer Ukrajine Denis Šmigalj.

"Nada za nastavak nepokolebljive podrške EU i dalje postoji", naveo je Šmigalj. 

Francuska odustala od slanja tenkova Ukrajini

Francuska je odustala od slanja Kijevu tenkova „leklerk“ nakon neuspeha oklopnih vozila „AMX-10RC“ na frontu, piše bivši pomoćnik zamenika američkog ministra odbrane Stiven Brajan za „Ejža tajms“.

„Francusko oklopno vozilo pokazalo se kao smrtonosna klopka za Ukrajince. Vozilo poznato kao sredstvo za uništavanje tenkova i samo je uništavano“, navodi se u članku.

Brajan tvrdi da je na odluku Pariza da ne šalje svoje glavne tenkove Kijevu uticalo i to što je i druga zapadna tehnika loše prošla na frontu – nemački „leopardi“ i američki „bredli“ doživeli su istu sudbinu.

Ukrajina: Dve žene poginule tokom ruskog napada na Nikopolj

Načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne oblasti Ukrajine Sergej Lisak istakao je da su tokom napada ruske vojske na grad Nikopolj poginule dve žene. 

"Jutros je ruska vojska teškom artiljerijom napala Nikopolj. Okupatori su ubili dve žene, starosti 60 i 46 godina", napisao je Lisak na Telegramu, a prenosi Ukrinform. 

Navedeno je i da su tokom raketnog napada na Nikopolj oštećene četiri privatne kuće, tri pomoćne zgrade i dalekovod.

Američki senat otišao na prazničnu pauzu bez konačne odluke o pomoći Ukrajini

Članovi američkog Senata su otišli na novogodišnje praznike a da nisu usaglasili pomoć Ukrajini.

Lider demokratske većine Čak Šumer rekao je da gornji dom američkog Kongres ne planira nikakvo glasanje do Nove godine ali da će konsultacije o izdvajanju novih sredstava, uključujući Ukrajinu, biti nastavljene.

Šef SBU: Ukrajina planira napade duboko na teritoriji pod kontrolom Rusije

Ukrajinski obaveštajni agenti sledeće godine imaju za cilj da intenziviraju obaveštajne operacije i tokom 2024. izvedu sabotaže duboko na teritoriji pod kontrolom Rusije, kako bi se rat što više približio Kremlju, izjavio je šef ukrajinske bezbednosne službe SBU Vasil Maljuk.

"Ne možemo da otkrivamo naše planove. Oni treba da ostanu šok za neprijatelja. Pripremamo iznenađenja", rekao je Maljuk za briselski portal Politiko. "Jedna od oblasti u fokusu biće Krim i Crno more", zaključio je Maljuk. 

"Kijev namerava da na front šalje Ukrajince koji su otišli u inostranstvo"

Vlasti u Kijevu nameravaju da sledeće godine pozovu na vojnu službu Ukrajince koji su otišli ​​u inostranstvo, izjavio je ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov za list „Bild“.

„Još uvek razgovaramo o tome šta će se desiti ako oni ne dođu dobrovoljno (u centre za regrutaciju)“, rekao je on.

Radi se o Ukrajincima uzrasta od 25 do 60 godina koji su otišli ​​u Nemačku i druge zemlje.

Nemačka šalje Kijevu 88,5 miliona evra kao pomoć za eneregetski sistem

Nemačka će obezbediti dodatnih 88,5 miliona evra, kako bi pomogla u jačanju otpornosti ukrajinskog energetskog sistema u okolnostima kada Rusija svakodnevno napada vitalnu infrastrukturu Ukrajine, navela su danas u zajedničkom saopštenju nemačka ministarstva spoljnih poslova i ekonomije.

Ministarstvo ekonomije će izdvojiti 54,3 miliona evra preko državne banke KfW, a Ministarstvo spoljnih poslova će uplatiti 34,2 miliona evra u fond za energetsku podršku Ukrajine, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Ukrajina: Oborili smo 34 drona

Tokom noći oborena su 34 od 35 jurišnih dronova, saopštila je Ukrajina.

PVO je delovala u Kijevu, Dnjepropetrovsku, Vinici, Čerkasu, Hersonu, Zaporožju, Nikolajevu, Hmeljnickom, Sumskoj, Poltavskoj, Černigovskoj i Kirovogradskoj oblasti.

SAD uvele strože mere za kontrolu gornje granice cena ruske nafte

SAD su uvele strože mere za kontrolu gornje granice cena ruske nafte od 60 dolara po barelu, koje su nametnule zapadne zemlje nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Ministarstvo finansija SAD je danas na svojoj veb stranici objavilo da će američke vlasti zahtevati da pružaoci usluga iz zemalja zapadne koalicije, dobiju potvrdu od svojih partnera svaki put kada utovaruju ili isporučuju rusku naftu, prenosi Komersant.

Dogovor o pomoći Ukrajini početkom januara?

 

Bela kuća očekuje da se Kongres dogovori o dodatnoj pomoći Ukrajini početkom januara, rekao je Džon Kirbi, koordinator strateških komunikacija u Savetu za nacionalnu bezbednost.

"Vreme nije na našoj strani. Moramo što pre da dobijemo taj novac. Izgleda da će se to dogoditi početkom januara, ali što pre to bolje", rekao je on na brifingu.

Ukrajinska vojska presrela ruske dronove iz tri različita pravca

Ukrajinska vojska je saopštila da je ruska vojska tokom noći lansirala nekoliko grupa dronova kamikaza na Ukrajinu iz pravca Krima, Kurska i oblasti Krasnodara. 

U saopštenju se napominje da su taktička avijacija ukrajinskih snaga, jedinice protivvazdušne odbrane i pokretne grupe bile uključene u pokušaje presretanja nadolazećih dronova. 

Nemački "Velt" - Deficit vojnika u ukrajinskoj vojsci čak i za obuku

U centrima u Nemačkoj gde Ukrajince obučavaju za tenkove "leopard 2" zauzeta je samo polovina mesta što potvrđuje deficit vojnika u ukrajinskoj vojsci čak i za obuku, naveo je "Velt".

Izveštač lista u Kijevu Paul Ronchajmer, komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da treba mobilisati još oko pola miliona Ukrajinaca, rekao je da su te njegove reči prvo izazvale šok i rasprave o tome ko će biti mobilisan.

Ukrajina ostala bez tri motorna čamca na Dnjepru

Jedinice koje raspolažu FPV dronovima, u sastavu vazdušno-desantnih snaga Rusije, uništile su tri motorna čamca Ukrajinaca na Dnjepru u Hersonske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading