TOTALNA KLANICA U UKRAJINI Šojgu saopštio novi presek o gubicima, oranice natopljene krvlju vojnika
Foto: Tanjug/Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Nećemo se boriti sa zemljama NATO-a, nisu nam bili potrebni i nikada neće. Uprkos tome što je ova godina bila naporna za Oružane snage, održana je visoka borbena gotovost svih vojnih jedinica i flota, a rešena su i tehnička i kadrovska pitanja, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Ruski predsednik je i zahvalio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu na dobro obavljenom poslu.

"Godina je bila napeta, ali svi su profesionalno i hrabro rešavali zadatke Specijalne vojne operacije. Zapad nastavlja da vodi hibridni rat protiv Rusije, snabdeva Kijev obaveštajnim informacijama i isporučuje oružje. Vojna aktivnost NATO bloka u celini je naglo porasla: povećan je broj trupa", kazao je Putin i dodao da Rusija neće odustati od vojnih ciljeva.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu kazao je da je ruska vojska oslobodila teritoriju pet puta veću od teritorije LNR i DNR pre početka Specijalne operacije, da ruske trupe u borbenim zonama imaju sve što im je potrebno i da je ruska vojska danas najobučenija i borbeno najspremnija na svetu.

"Od početka SVO, 54 zemlje su najavile vojnu pomoć Kijevu, a 410 satelita iz zemalja NATO-a pruža informacije ukrajinskim oružanim snagama. Zapad je Kijevu isporučio 5.220 tenkova, borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera, 28 aviona, 87 helikoptera, 23.000 bespilotnih letelica, preko 1.300 artiljerijskih sistema", naveo je Šojgu.

On je dodao da su tokom ukrajinske kontraofanzive, pokrenute 4. juna, Oružane snage Ukrajine izgubile 159.000 vojnika, 121 avion, 766 tenkova, uključujući 37 "leoparda".

"Gubici Oružanih snaga Ukrajine od početka Specijalne operacije premašili su 383.000 poginulih i ranjenih vojnika, dok je ruska vojska likvidirala više od 5.800 stranih plaćenika", precizirao je.

Ruski ministar je ukazao da je Ukrajina od spoljnih donatora dobila 203 milijarde dolara, što je 30 milijardi više od njenog BDP-a, kao i da to znači da je ona "bankrotirala".

"Vojno osoblje NATO-a direktno upravlja sistemima protivvazdušne odbrane, operativno-taktičkim raketama i višecevnim raketnim sistemima u Ukrajini. Ukrajina je sprovela devet talasa mobilizacije, deseti je u toku", precizirao je Šojgu i dodao da je broj stranih dobrovoljaca spremnih da učestvuju u Specijalnoj operaciji na strani ruske vojske porastao sedam puta.

Šojgu je istakao da se u vezi sa pristupanjem Finske NATO-u i mogućim prijemom Švedske u Alijansu, nastavlja formiranje Lenjingradskog i Moskovskog vojnog okruga.

"Pacifička flota pokazala je visoku spremnost da odbije agresiju potencijalnog neprijatelja iz okeanskih i morskih pravaca. Srazmerno spoljnim pretnjama, svi planovi za regrutaciju vojske i mornarice 2023. godine su u potpunosti realizovani, a njihov broj je povećan na 1.150.000 vojnih lica", naveo je.

Šojgu je poručio da će 2024. godine ruska vojska nastaviti Specijalnu operaciju dok se u potpunosti ne završe zadaci koje je odredio vrhovni komandant, napomenuvši da ruski kontingent sledeće godine ima zadatak da održi mir u Siriji i Karabahu.

Ruski predsednik je naveo da je Rusija učinila sve da izgradi normalne odnose sa Ukrajinom, kao i da Sjedinjene Države "drsko i nemilosrdno" eksploatišu Evropu kako bi ostvarile svoje ciljeve.

"Rusija je bila jedini garant suvereniteta Ukrajine. Moskva će braniti svoje interese. SAD su nas lišile šanse da na normalan politički način gradimo odnose sa Kijevom, ušle su u haos. Slabe volje, beskičmene generacije današnjih evropskih političara ne mogu da odole Amerikancima i podređeni su svojim gospodarima preko okeana", poručio je Putin.

On je dodao da što se tiče trenutne situacije u zoni borbenih dejstava, ruske trupe imaju inicijativu, kao i da rade ono što smatraju da je potrebno.

"Neprijatelj trpi značajne gubitke, troši rezerve, pokušavajući da pokaže svom gospodaru rezultate. Mit o neranjivosti zapadne vojne opreme se urušio", istakao je.

Ruski predsednik je naveo da će državni odbrambeni nalog do kraja 2023. biti završen na nivou od oko 98 odsto.

"Ruska vojska mora biti opremljena, uključujući i opremu zasnovanu na veštačkoj inteligenciji i novim fizičkim principima", podvukao je Putin.

Kako je naglasio, snabdevanje ruskih trupa oklopnim vozilima je utrostručeno ove godine.

Prema njegovim rečima, ruska odbrambena industrija brže i tačnije odgovara na potrebe onih koji se bore na frontu, a ruski dizajnerski biroi su napravili pravi iskorak.

"Niko na svetu nema takvo iskustvo prave oružane borbe kao ruska vojska", poručio je ruski predsednik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading