"BOLNO JE VIDETI ZELENSKOG" Ovako novi poljski premijer vidi poziciju ukrajinskog predsednika
Foto: EPA

To će, kako je rekao, biti prioritet vlade, jer je to u interesu slobodnog sveta.

Tusk je rekao da je za njega bolno kada čuje kako ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mora nastaviti da pokušava da ubedi svetske lidere u potrebu nastavka podržavanja borbe Ukrajine protiv ruske agresije, preneo je AP.

On tvrdi da će Poljska postići lidersku poziciju u Evropi i biti snažan deo NATO-a.

Tusk je danas održao govor u parlamentu, dan nakon što su ga poslanici izabrali za novog premijera.

Poljski parlament izabrao je sinoć Tuska, lidera centrističke partije Građanska platforma, za novog premijera, nakon osmogodišnje vladavine stranke Zakona i pravde doskorašnjeg premijera Mateuša Moravjeckog.

Tusk je postao premijer nakon što je prethodno u ponedeljak donji dom poljskog parlamenta izglasao nepoverenje vladi Moravjeckog.

Tusk je gotovo dva meseca posle parlamentarnih izbora izabran za premijera, uz pomoć koalicionih partnera, među kojima su levičari i umereni konzervativci, preneo je AP.

Te partije su išle na izbore odvojeno, ali su obećale da će raditi zajedno pod liderstvom Tuska da bi se, kako su naveli, obnovili demokratski standardi i odnosi sa saveznicima.

Ovim glasanjem se završila osmogodišnja vlast stranke Zakona i pravde (PiS), za koju kritičari kažu da je podrivala nezavisnost sudstva, koristila državne medije za svoju propagandu i doprinela kreiranju predrasuda prema manjinskim grupama, kao što su migranti ili LGBTQ zajednica, naveo je Rojters.

Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, obećao je da će poboljšati odnose između Varšave i Brisela i odblokirati milijarde evra namenjenih Poljskoj koje su zamrznute zbog zabrinutosti EU u vezi sa sprovođenjem vladavine prava u Poljskoj.

Izbori u Poljskoj održani su 15. oktobra.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading