Vladimir Putin
Foto: Alo/Printscreen

- Kao rezultat specijalne vojne operacije, ruski stručnjaci su dobili pristup nizu ukrajinskih bioloških objekata, posebno laboratorijama u gradovima Rubežno, Severodonjeck, Herson, kao i njihovoj službenoj dokumentaciji - rekao je Kirilov na brifingu.

- Analiza dokumenata potvrdila je opasnu prirodu eksperimenata Pentagona za ocenu podložnosti ukrajinskog stanovništva zoonoznim infekcijama, vršeno je testiranje lekova na lokalnom stanovništvu i izvoz bioloških uzoraka u Sjedinjene Države za njihovu moguću upotrebu u ofanzivnim biološkim programima - dodao je on.

Pored toga, dobijeni dokumenti potvrđuju da su zaposleni u rezervatu biosfere u Askaniji-Novi, u Hersonskoj oblasti, proučavali migracione puteve ptica selica. Prikupljani su i sojevi virusa ptičjeg gripa, čija smrtnost pri prenošenju na ljude može dostići 40 odsto, objasnio je Kirilov.

On je podsetio da je još u martu 2022. godine zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland saopštila da u Ukrajini postoje biološki objekti koji se nalaze pod kontrolom SAD. U to vreme, Nulandova je bila pod pretnjom krivične kazne i morala je da prizna da je prelazak ovih objekata i materijala koji se tamo nalaze pod kontrolu Oružanih snaga Rusije stvora rizik od curenja osetljivih informacija, što izaziva zabrinut u američkoj administraciji, naglasio je general-potpukovnik.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading