Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Prema podacima Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, operativna situacija na istoku i jugu Ukrajine ostaje teška.

Ruska vojska nastavlja sa intenzivnim napadima na Avdejevku, gde je ukrajinska vojska odbila 32 napada, saopštio je Generalštab Ukrajine. Žestoki sukobi beleže se i dalje u pravcu Marjinke, Bahmuta, Kupjanska, Limana i u regionu Zaporožja

Ukrajinske odbrambene snage nastavljaju da drže položaje na levoj obali Dnjepra, u oblasti Herson. 

Ruska vojska je tokom jučerašnjeg dana ispalila 20 krstarećih raketa Kh-101/Kh-555, balističku raketu Iskander-M i šest protivvazdušnih vođenih raketa S-300. Ukrajinske PVO snage su, kako tvrde, uništile 14 krstarećih raketa.

Kraj bloga

Ukrajina teško do ozbiljne kontraofanzive pre 2025?

Ukrajina možda neće moći da prikupi resurse za pokretanje značajne kontraofanzive do 2025. godine, rekli su zapadne diplomate i vojni stratezi.

Kijevske snage se sada ukopavaju u pokušaja da zaustave dalje rusko napredovanje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je naredio izgradnju široke mreže utvrđenja na bojnom polju kako bi pomogao trupama da održe liniju.

Rusi snažno udarili u okolini Zaporožja

"U okolini Zaporožja je ruska vojska porazila ukrajinsku vojsku u naseljima Stepnogorsk, Pjatihatki, Verbojevo i Rabotino", prenosi B92 ruske izvore

Osujećen još jedan pokušaj proboja ukrajinskih snaga na zaporoškom frontu (VIDEO)

 

 

Uništeno dragoceno skladište municije

Ruska vojska je uništila skladište municije u rejonu Harkov Voločanska, a uništena je vojna infrastruktura na aerodromu Kuljbakino u Nikolajevskoj oblastim, prenose ruski izbori.

Udar "aligatora"

Helikopteri Ka-52 "aligatori" uništili su kamuflirane položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Kupjanska, prenose RIA Novosti pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije.

Jedinice ruskog Zapadnog vojnog okruga uništile su samohodnom haubicom uporište ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu, rečeno je za Sputnjik u ruskom Ministarstvu odbrane.

Aktivnosti grupe "Jug"

Pripadnici grupe "Jug" uništili su uporište 79. desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske, rekao je načelnik pres centra Vadim Astafjev.

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije

 

- Ruska vojska je uništila skladište municije u rejonu Harkov Voločanska, a uništena je vojna infrastruktura na aerodromu Kuljbakino u Nikolajevskoj oblasti;

- Oružane snage Rusije su nanele grupne napade visokopreciznim oružjem na pogone za porizvodnju oružja za raketne sisteme „oljha“, „grad“, kao i za operativno-taktičke rakete „grom“;
- U pravcu Kupjanska su jedinice grupe „Zapad“ uništile 43. mehanizovanu brigadu ukrajinske vojske i tehnike, kao i 113. brigadu teritorijalne odbrane u Harkovskoj oblasti;
- Ukrajinska vojska je izgubila 105 vojnika, tri automobila i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“;
- U Donjeckoj Narodnoj Republici je Ukrajinska vojska izgubila 155 vojnika, uništena su dva oklopna vozila i tri automobila;
- U pravcu Donjecka su jedinice grupe „Jug“ odbile pet napada ukrajinske vojske, 200 ukrajinskih vojnika je ubijeno i ranjeno, oštećena su dva oklopna vozila, dva automobila, haubica „Msta-B“;
- Ukrajinska vojska je za 24 sata u rejonu Kupjanska i Krasnog Limana izgubila oko 260 vojnika;
- U okolini Zaporožja je ruska vojska porazila ukrajinsku vojsku u naseljima Stepnogorsk, Pjatihatki, Verbojevo i Rabotino;
- Ruska PVO je uništila 11 ukrajinskih dronova u Luganskoj Narodnoj Republici, Donjeckoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj oblasti.

DESNA RUKA UKRAJINSKOG PREDSEDNIKA PRIZNAO: "Mobilizacija u Ukrajini biće teška"

Ruska vojska pogodila objekte za proizvodnju municije Oružanih snaga Ukrajine

Ruska vojska je danas napala pogone za proizvodnju municije Oružanih snaga Ukrajine.

"Izveden je udar visokopreciznim oružjem na pogone municije za sisteme Alder, Grad i Grom, ciljevi su postignuti, svi objekti su pogođeni", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi RIA Novosti. Ministarstvo je navelo da je uništeno skladište municije u Volčanskoj oblasti Harkov i oštećena vojna infrastruktura na aerodromu Kulbakino u Nikolajevskoj oblasti.

Vrhovna rada apeluje na početak pregovora o članstvu Ukrajine u EU

Ukrajinska Vrhovna rada pozvala je parlamente, vlade i institucije Evropske unije da na sastanku Evropskog saveta 15. decembra odluče o početku pregovora o članstvu Ukrajine u EU.

Ukrajinski poslanik Jaroslav Železnjak objavio je u Telegramu da je apel usvojen sa 292 glasa "za", prenosi Ukrinform. Vrhovna rada je u apelu pozvala nacionalne parlamente i vlade država članica Evropske unije i institucije EU da podrže težnje Ukrajine da se pridruži Evropskoj uniji usvajanjem odluke o otvaranju relevantnih pregovora tokom sastanka Evropskog saveta 15. decembra.

Šolc poziva na istrajnost u pomoći Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc (SPD) pozvao je danas na istrajnost u podršci Nemačke Ukrajini.

"Rat se verovatno neće završiti tako brzo koliko bismo svi želeli“, rekao je Šolc na konferenciji Socijaldemokratske partije u Berlinu. Prema njegovim rečima, Nemačka mora biti u mogućnosti da pomogne ove i sledećih godina i nastavi da podržava Ukrajinu u njenim odbrambenim naporima, prenosi "Bild". 

U Hersonu jedna osoba ubijena

U napadu ruskih dronova na ukrajinski grad Herson poginula je jedna osoba i još jedna povređena, dok su hodale ulicom, saopštile su lokalne vlasti.

Tužilaštvo je otvorilo istragu o mogućem ratnom zločinu koji se dogodio danas oko 10 sati po lokalnom vremenu, piše Rojters. Ruske snage redovno napadaju zapadni deo hersonske oblasti i njen glavni grad, nakon što su bile primorane da se iz njega povuku na istočnu stranu reke Dnjepar, krajem prošle godine.

 

Vlasti Kijeva počele demontažu spomenika sovjetskog komandanta Ščorsa

Vlasti u Kijevu počele su demontažu statue komandanta Crvene armije Nikolaja Ščorsa koja se nalazi na jednoj od glavnih ulica u centru prestonice, saopštila je Gradska uprava Kijeva.

Ukrajinski parlament je 2015. godine stavio van zakona većinu sovjetskih i komunističkih simbola, imena ulica i spomenika "kao deo procesa dekomunizacije". Od tada je srušen veliki broj spomenika podignutih u znak sećanja na sovjetske ili ruske ličnosti, prenosi Kijev independent.

 

ZELENSKI APELUJE: "Ne smemo dozvoliti neprijatelju da preuzme inicijativu"

Olena Zelenska: Ukrajinci u smrtnoj opasnosti, ako ostanu bez finansijske pomoći

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska upozorila je u intervjuu za Bi-Bi-Si da su Ukrajinci u "smrtnoj opasnosti" da budu ostavljeni da umru ako zapadne zemlje ne nastave da pružaju finansijsku podršku.

Zelenska je to poručila dan nakon što su republikanski senatori u SAD blokirali ključni zakon o pomoći koji bi Ukrajini pružio podršku vrednu više od 60 milijardi dolara.

Finska odbila da izruči Ukrajini Rusa osumnjičenog za terorizam u Ukrajini

Finska neće izručiti Ukrajini Rusa osumnjičenog za terorizam u Ukrajini, presudio je Vrhovni sud Finske, navodeći u obrazloženju rizik od neljudskih zatvorskih uslova u Ukrajini.

Vrhovni sud se u svojoj odluci u petak pozvao na raniju odluku Evropskog suda za ljudska prava, u kojoj je navedeno da su ukrajinski zatvori prenatrpani i materijalno uskraćeni tokom dužeg vremenskog perioda i doneo zaključak da bi ekstradicija Petrovskog Ukrajini mogla dovesti do nehumanog i ponižavajućeg tretmana. Sud je naložio da Petrovski bude pušten, ali ga je finska granična straža odmah ponovo privela, prenosi Rojters.

Regionalne vlasti: Rusi tokom noći granatirali Nikopolj, nema povređenih

Ruske trupe su tokom noći teškom artiljerijom gađale Nikopolj, u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštio je načelnik uprave Dnjepropetrovske oblasti Serhij Lisak.

On je na Telegramu napisao da nema povređenih, prenosi Ukrinform. Prema podacima Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, ruske snage su u protekla 24 sata na položaje ukrajinskih trupa izvele 28 raketnih i 27 vazdušnih udara, kao i 59 napada višecevnim raketnim sistemima. 

"Kijev namerno stvara lažni narativ"

Kijev namerno stvara lažni narativ o tome da će Rusija napasti Poljsku posle pobede nad ukrajinskim snagama, smatra analitičar poljskog portala "Misl Polska" Jan Engelgard.

"Postoji tzv. zvanični narativ i uverenje javnog mnjenja da će poraz Ukrajine značiti da će se Poljska sigurno naći na udaru Rusije, a to je lukavi propagandni potez Kijeva", naveo je autor.

Engelgard ističe da ukrajinske vlasti to rade kako bi obezbedile da se nastavi isporučivanje pomoći sa Zapada i to bez prekida.

Norveški vojnici treniraju sahrane?

Norveški vojnici, usled straha da bi ukrajinski sukob mogao da eskalira, sprovode obuke na kojima treniraju i sahrane, s ciljem da ojačaju duh vojske i psihološki se pripreme za potencijalni konflikt, objavio je NRK.

Vašington, Seul i Tokio uvereni da Severna Koreja isporučuje oružje Rusiji

Savetnici za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje i Japana održali su proširenu diskusiju o rastućoj saradnji između Rusije i Severne Koreje, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Saliven je rekao novinarima u Seulu da su Vašington, Seul i Tokio uvereni da Severna Koreja Rusiji isporučuje oružje koje će Moskva koristiti u ratu protiv Ukrajine, prenosi Rojters.

Udar "aligatora"

Helikopteri Ka-52 "aligatori" uništili su kamuflirane položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Kupjanska, prenose RIA Novosti pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading