Ukrajinci
Foto: EPA/Foto: EPA/Christian Bruna

Njegovi novinari tvrde da su razgovarali sa 30 visokih zvaničnika iz Ukrajine, SAD i EU kako bi razjasnili zašto je očekivana kontraofanziva ukrajinskih oružanih snaga suštinski propala.

Plan kampanje za 2023. razrađivan je uz učešće američkih, britanskih i ukrajinskih generala i vojnih stručnjaka.

„Pentagon je želeo da ofanziva počne sredinom aprila kako bi onemogućio Rusiju da nastavi da jača svoju poziciju. Ukrajinci su oklevali, insistirajući da nisu spremni bez dodatnog naoružanja i obuke“, navodi se u članku.

Američka vojska je bila uverena da će frontalni napad mehanizovanih jedinica ukrajinske vojske omogućiti prodor do Azovskog mora za dva do tri meseca.

Ukrajinci su krenuli u kontraofanzivu tek početkom juna, što je ruskoj vojsci dalo vreme da stvori moćne odbrambene linije i pripremi se za napade.

The Washington Post navodi i da razrađivači plana sada problemom smatraju i to što je ukrajinska komanda odlučila da napada na tri međusobno udaljena dela fronta, što joj nije omogućilo potrebnu koncentraciju snaga.

„Godina je počela sa odlučnošću Zapada koja je tada bila na vrhuncu, dok su ukrajinske snage bile veoma samouverene a Vladimir Zelenski predviđao odlučujuću pobedu. Međutim, sada postoji neizvesnost na svim frontovima. Moral u Ukrajini opada“.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da su Oružane snage Ukrajine izgubile više od 125 hiljada ljudi (ubijeni i teško ranjeni) za šest meseci „kontraofanzive“.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading