Putini Zelenski
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

 Vojska tvrdi da je uništila više ruskih PVO i artiljerijskih sistema. Visoki ruski general poginuo na borbenom položaju. Bela kuća: Ponestaje novca za podršku Kijevu.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak objavio je da je Ukrajina promenila svoju ratnu taktiku, prelazeći u odbranu u pojedinim oblastima i nastavkom ofanzivnih operacija u drugima.

General-major Vladimir Zavadski, zamenik komandanta ruskog 14. armijskog korpusa, poginuo je na položaju u Ukrajini.

 

23.00 - "POSTOJI VELIKI RIZIK OD PORAZA"

Kancelarija Zelenskog priznala je da bi Ukrajina mogla da izgubi sukob bez pomoći SAD

22.35Rusi zaplenili američko borbeno vozilo

Na društvenoj mreži telegram pojavili su se snimci odvoženja zaplenjenog američkog borbenog vozila pešadije Bredli M2A2, prenosi B92.

22.20 - Zelenski dao iznenadnu odluku

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski otkazao je danas planirani govor pred američkim senatorima u poslednjem trenutku.

21.38 - Rusi: Dronovi su uništeni

Sistemi PVO uništili su tri ukrajinska drona, dok su još tri presretnuta iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.


"Petog decembra oko 20 časova po moskovskom vremenu zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad dronovima na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurnim sistemima PVO uništene su tri ukrajinske bespilotne letelice, još tri su presretnute iznad teritorije Belgorodske oblasti", saopštili su u ministarstvu.

21.05 Kameron: Nastavljamo sa podrškom Ukrajini, nećemo smanjivati obim pomoć

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je u Domu lordova da neće biti smanjenja sredstava za vojnu podršku Velike Britanije Ukrajini sledeće godine, prenosi Gardijan.

Kameron je naveo d je Britanija do sada pružila humanitarnu i ekonomsku podršku Ukrajini u vrednosti većoj od 4,7 milijardi funti i da će nastaviti da pruža podršku.

Dodao je rekao da nema tačan iznos o sredstvima za narednu godinu, ali je rekao da će se podrška nastaviti u obimu u kojem je bila pre ili če biti i iznad toga.

 

20.14 - Rusi objavili napredovanje na frontu

Pukovi Vazdušno-desantnih snaga napredovali su oko 1 km tokom serije ofanzivnih operacija u oblasti Verbovog na Orehovskom sektoru fronta, javljaju ruske snage i dodaju da je zauzet otporni punkt ukrajinskih oružanih snaga tokom napada na Zaporoškom frontu.

"Napadamo i konsolidujemo uspeh, nastavljamo sa vraćanjem uporišta i krčenjem šumskih pojaseva. Artiljerija i oklopna vozila aktivno pomažu", kažu iz ruskih Vazdušno-desantnih snaga.

19.30Vatrena podršku na pravcu Ugledar (VIDEO)

Ruske mobilne grupe na terenskim vozilima, naoružane protivoklopnim raketnim sistemima i automatskim bacačima granata, pružaju vatrenu podršku jurišnim jedinicama "Vostok" na pravcu Ugledar.

 

 

 

19.01Umerov razgovarao sa glavnokomandujućim švedskih oružanih snaga

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov razgovarao je sa glavnokomandujućim švedskih oružanih snaga, generalom Mikaelom Bidenom, o pitanju lokalizacije odbrambene proizvodnje u Ukrajini.

"Istakao sam da su transparentne nabavke, nulta tolerancija na korupciju, lokalizacija odbrambene proizvodnje u Ukrajini naši glavni prioriteti. Izrazio sam spremnost da iskustvo ukrajinskih ratnika podelim sa našim švedskim saveznicima“, napisao je ukrajinski ministar na Fejsbuku.

 

18.34 - Žestoka situacija na frontu (VIDEO)

Ruska 7. brigada pogađa Oružane snage Ukrajine 

Ukrajinci napali Krim

18.30 - Ukrajinske bespilotne letelice napale su danas Pomorski naftni terminal u Feodosiji na Krimu, preneo je Ukrinform, pozivajući se na izvore iz bezbednosnih agencija.

Reč je o važnom infrastrukturnom objektu koji snabdeva ruske trupe gorivom. "Dronovi su pogodili metu".

"Posledice po Ruse su prilično značajne, jer se na teritoriji terminala nalazilo oko 30 rezervoara sa gorivom", rekao je izvor.

18.02"Svaki Rus treba da se plaši da će mu prerazati grkljan"

Mark Mili naglasio šta mora da se uradi na frontu

17.21Snimak eksplozije BTR-4E Oružanih snaga Ukrajine snimljen sekundu pre pogotka (VIDEO)

 

16.55Gončarenko: Blinken naredio da prestanu razgovori o Ukrajini u EU

Poslanik ukrajinske Rade Aleksej Gončarenko rekao je da je američki državni sekretar Entoni Blinken naložio Evropljanima da prestanu da govore sa Ukrajinom o pristupanju te zemlje u Alijansu.

Pozivajući se na izvore u Vašingtonu on je napisao da ta tema ljuti američke elite i da je Kijevu dat jasan signal da neće postati član Alijanse odmah posle rata.

"Prema nama su donekle popustljivi, ali da ćemo 2024. godine postati članica – nećemo. U administraciji Zelenskog su to prihvatili", naveo je Gončarenko.

 

16.19 - Rusija vraća šestoro dece u Ukrajinu uz posredstvo Katara

Iz Rusije će u Ukrajinu biti vraćeno šestoro dece po dogovoru u kojem je posredovao Katar, prenosi Rojters.

Vašington post je pozivajući se na izjavu katarske državne ministarke za međunarodnu saradnju Lolve Al-Katera naveo da je Ruska Federacija pristala da oslobodi još šestoro dece i omogući im da se ponovo spoje sa svojim porodicama u Ukrajini, prenosi Interfaks Ukrajina.

Izvor uključen u organizovanje povratka rekao je za Rojters da su deca boravila kod rođaka u Rusiji ili na teritoriji koju je okupirala Rusija.

Deca su na putu za Ukrajinu preko Moskve, dodao je taj izvor.

To je druga faza povratka dece uz posredovanje Katara, nakon što su četiri maloletnika vraćena u oktobru, prenoso RTS.

 

15 58Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

- U toku prethodnog dana oborena su dva ukrajinska aviona MiG-2, kao i helikopter Mi-8, uništena 74 drona;

- Na kupjanskom pravcu odbijena su tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na području Ivanovke i Sinkovke, a protivničke snage izgubile su gotovo 35 pripadnika. Na krasnolimanskom pravcu ukrajinske snage izgubile su gotovo 55 vojnika;

- Ruske oružane snage uništile su skladište oružja 124. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine na području grada Hersona;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 40 vojnika, samohodnu artiljerijsku haubicu -109 „Paladin“ i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje;

- Na donjeckom pravcu odbijena su četiri ukrajinska napada na području Bogdanovke, Кleščejevke i Torecka. Na ovom i na južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage ukupno su izgubile gotovo 515 vojnika,

- Na zaporoškom pravcu odbijen je napad na području Uspenovke, ukrajinske snage izgubile su gotovo 50 vojnika. Na hersonskom pravcu protivnik je izgubio gotovo 40 vojnika.

 

15.32Blinken i Čolaku potvrdili važnost podrške Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken i premijer Rumunije Marsel Čolaku na sastanku u Vašingtonu potvrdili su važnost podrške Ukrajini u borbi protiv ruske agresije i obavezali se da rade zajedno kao saveznici u NATO-u na jačanju bezbednosti i energetske sigurnosti širom crnomorskog regiona.

Blinken je rekao da "Rumunija jeste i bila je veoma blizak partner i veoma cenjen saveznik" i da su Sjedinjene Američke Države zahvalne na tom partnerstvu.

"To vidimo upravo sada, posebno kada je u pitanju pomoć u odbrani Ukrajine od tekuće ruske agresije, i ključnu ulogu koju je Rumunija igrala i nastavlja da igra u obezbedjivanju da Ukrajina ima ono što joj je potrebno da se brani, ali i mogućnost da nastavi da izvozi žito, pšenicu i druge stvari koje su od vitalnog značaja ne samo za privredu Ukrajine, već i za ljude širom sveta", rekao je Blinken, prenosi Romania Journal.

14.25 NATO u panici

Dok Ukrajina trpi niz neuspeha u ratu protiv Rusije, a Evropa i Sjedinjene Države se bore da obezbede nove pakete vojne pomoći Kijevu, pažnja je sve više usmerena na pretnju koju bi Kremlj mogao da predstavlja NATO-u ako se sukob u Ukrajina se potpuno „zaledi“.

 

13.57 Masovno stradanje ruskih vojnika

13.00 „Neće biti nikakvog NATO“


Poslanik ukrajinske Rade Aleksej Gončarenko rekao je da je američki državni sekretar Entoni Blinken naložio Evropljanima da prestanu da govore sa Ukrajinom o pristupanju te zemlje u Alijansu.
Pozivajući se na izvore u Vašingtonu on je napisao da ta tema ljuti američke elite i da je Kijevu dat jasan signal da neće postati član Alijanse odmah posle rata.
„Prema nama su donekle popustljivi, ali da ćemo 2024. godine postati članica – nećemo. U administraciji Zelenskog su to prihvatili“, naveo je Gončarenko.

12.40 Zelenski bi izgubio izbore u Ukrajini

Kada bi u narednim mesecima bili održani parlamentarni izbori u Ukrajini pobedila bi hipotetička partija glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, a ne klika okupljena oko aktuelnog predsednika Vladimira Zelenskog, pokazuju rezultati analize javnog mnjenja grupe "Rejting", koje prenosi ukrajinski portal "Strana.ua".

 

12.01 U ukrajinskoj vojsci se žale na očajno stanje


„Ima mnogo mladih vojnika. Potrebni su nam ljudi ali oni koji su dobro obučeni, a ne ovi ‘zeleni’. Neki od njih su na poligonima za obuku proveli samo tri nedelje i pucali svega nekoliko puta“, navodi list reči jednog od vojnika.
Kako je rekao, ukrajinska vlada sve teže privlači ljude isplatama novca i sada u vojsku stižu samo oni koji nisu uspeli da pobegnu. Takođe je dodao i da među marincima ima onih koji ne znaju da plivaju.
„Vašington post“ je ranije pisao da u ukrajinskim redovima vlada neodlučnost i da je borbeni duh na slabom nivou.
Komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužni rekao je nedavno u intervjuu za „Ekonomist“ da su na frontu u ćorsokaku i da u skorije vreme neće biti nekog većeg proboja.

11.22 Horor na frontu 

Artiljerija Oružanih snaga Ukrajine likvidirala je grupu od 25 svojih vojnika, koji su želeli da se predaju ruskim trupama, izjavio je zamenik komandanta 1. streljačke čete 1. streljačkog bataljona 110. puka Oružanih snaga Rusije sa pozivnim znakom "Kupola".

11.00 "Putin je bio u pravu"

Ruski predsednik Vladimir Putin bio je u pravu kada je rekao da je Rusija ojačala od početka rata u Ukrajini, navela je kolumnista nemačkog magazina "Špigl" En Dorit Boj.

10.09 Stoltenberg: U krajini se pruža pomoć jer je to u interesu naše bezbednosti.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će saveznici u Alijansi nastaviti da isporučuju vojnu pomoć Ukrajini uprkos novim političkim stavovima Mađarske, Slovačke i Holandije.
„Ukrajini se pruža pomoć jer je to u interesu naše bezbednosti. Uveren sam da će saveznici u NATO nastaviti da pružaju značajnu podršku Ukrajini“, rekao je on na pitanje ukrajinske TV stanice ICTV o tome da li se pomoć Kijevu nastavlja ili se gasi imajući u vidu stavove tri evropske države.
Podsetimo, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da Ukrajina sada ne može da postane članica NATO jer bi to dovelo do trećeg svetskog rata, kao i zbog toga što Kijev stalno krši prava nacionalnih manjina.
Novi premijer Slovačke Robert Fico saopštio je odmah po stupanju na dužnost da ta zemlja neće više isporučivati vojnu pomoć Ukrajini.
Desničarska Partija slobode koja je pobedila na izborima u Holandiji između ostalog se zalaže za prekid vojne pomoći Kijevu.

09.35  Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je da se oni koji odbijaju da podrže izdvajanje sredstava Ukrajini zalažu za „poboljšanje Putinove strateške pozicije


„Smatram da svaki član Kongresa koji ne podržava finansiranje Ukrajine glasa za ishod koji će olakšati pobedu (predsednika Rusije Vladimira) Putina. Glas protiv podrške Ukrajini je glas za poboljšanje Putinove strateške pozicije“, rekao je Salivan na brifingu u Beloj kući.
Salivan je, istovremeno, ponovio da američkoj administraciji „ponestaje novca, a uskoro i vremena“ za podršku Ukrajine.

09.00 U poslednja 24 sata ukrajinske snage su 69 puta gađale DNR.

08.36 Napad Su-25

Posade aviona Su-25 izveli su napad na uporište i živu silu protivnika na krasnolimanskom pravcu koristeći rakete S-8, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

07.44 Orban zatražio da se na predstojećem samitu ne govori o pristupanju Ukrajine EU

Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je da se na predstojećem samitu lidera Evropske unije sledeće nedelje izbegne donošenje odluke o početku pregovora Ukrajine za članstvo u EU.

06.45 Amerika uskoro prestaje da pomaže Ukrajini

SAD će ostati bez sredstava za podršku Ukrajini u narednim nedeljama ako Kongres ne preduzme mere, upozoravaju iz Bele kuće.

Kako navodi, Pentagon je iskoristio 97 odsto svog budžeta od 62,3 milijarde dolara za Ukrajinu.

06.30  Orban zatražio da se na predstojećem samitu ne govori o pristupanju Ukrajine EU


Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je da se na predstojećem samitu lidera Evropske unije sledeće nedelje izbegne donošenje odluke o početku pregovora Ukrajine za članstvo u EU.

Orban je taj zahtev izneo u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, i naveo da na samitu ne treba da bude doneta odluka o planiranom budžetu koji uključuje 50 milijardi evra ekonomske podrške Kijevu.

Kako prenosi Rojters, takav stav je u suprotnosti sa stavom Evropske komisije, koja je prošlog meseca dala preporuku da lideri EU daju ''zeleno svetlo'' Ukrajini da započne pregovore o pridruženju, ali da bi se takva odluka usvojila, potrebna je jednoglasna podrška zemalja čanica.

06.00 Uništeno više od 40 ukrajinskih dronova iznad Azovskog mora i Krima
Ruska PVO noćas je uništila i presrela više od 40 ukrajinskih dronova iznad Azovskog mora i Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Noćas su uništena 22 drona, a presretnuto njih 13, dok je jutros oko 6 sati po moskovskom vremenu PVO oborila još šest dronova, prenosi agencija RIA Novosti.

Saobraćaj na Krimskom mostu bio je obustavljen više od četiri sata.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading