Džon Bolton
Foto: EPA/RITCHIE B. TONGO

"Na kraju, ako ne pomognemo Ukrajincima, Rusija će pobediti", rekao je Bolton na konzervativnom radiju VABC .

Prema njegovim rečima, Ukrajinci su svakako zabrinuti zbog mogućeg gubitka neke američke podrške. Osim toga, ukrajinska vojska je praktično zašla u ćorsokak u odnosima sa Rusijom kako zima počinje i neprijateljstva se usporavaju. Njihova kasnoletnja kontraofanziva bila je neuspešna, što je još jedan faktor koji je prigušio entuzijazam za međunarodnu podršku.

Bolton je dodao da je i diplomatska pobeda Rusije sve veća zabrinutost.

"Mislim da bi takođe trebalo da budemo veoma zabrinuti zbog ruske diplomatske ofanzive… Ova ruska pobeda može da se desi svakog trenutka, tako da moramo biti spremni na to", zaključio je on.

Pre toga, 27. novembra, bivši američki ambasador u NATO-u i šef Čikaškog saveta za globalna pitanja Ivo Dalder napomenuo je da Zapad treba da odustane od zadatka obnavljanja granica Ukrajine vojnim sredstvima i da se fokusira na obezbeđivanje bezbednosnih garancija za taj deo. zemlje koja je još uvek pod kontrolom Kijeva . Istovremeno, prema Dalderu, ostavljajući iza Rusije teritorije koje trenutno kontroliše, SAD i njihovi saveznici bi trebalo da „ponude Ukrajini pouzdanu garanciju bezbednosti, Šef Pentagona Lojd Ostin je tokom posete Kijevu najavio da će SAD pružiti Ukrajini novu tranšu vojne pomoći u vrednosti od 100 miliona dolara. Istovremeno, ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov je novi paket vojne pomoći Kijevu nazvao "pilulom za smirenje". On je istakao da je situacija na frontu i u ukrajinskoj vladi na ivici kolapsa.

Bajden je 17. novembra potpisao zakon o finansiranju rada vlade zemlje bez pomoći Ukrajini . Predlog zakona o privremenom finansiranju odobrila su oba doma američkog Kongresa i takođe ne pruža pomoć Izraelu. Predlog zakona je sastavio predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson iz Luizijane.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 22. novembra podsetio da Moskva nikada nije odustala od mirovnih pregovora o Ukrajini. Prema njegovim rečima, svaka vojna akcija je uvek tragedija i potrebno je „razmisliti kako da zaustavimo tu tragediju“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading