DA LI ĆE SMETI DA POKAŽU OVE SNIMKE PUTINU? Rastureni ruski položaji na Crnom moru, satelit otkrio katastrofu (FOTO)
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

Oluja je uzrokovala haos na Krimu sa uraganskim vetrovima i talasima visine metar. Najmanje troje ljudi je poginulo na crnomorskoj obali, pola miliona je ostalo bez struje, dok je više od 500 morskih životinja stradalo u poplavi u Sevastopoljskom akvarijumu tokom oluje.

Analitičar OSINT-a M.T. Anderson podelio je na platformi “X” (bivši Tviter) satelitske snimke ulaza u luku u Sevastopolju od 28. novembra. On je rekao da su ograde u kojima su držani ruske specijalno obučeni delfini za zaštitu svoje Crnomorske flote i Krima “verovatno nestale”.

Kako navodi “Njuzvik”, ruska mornarica koristila je “militarizovane delfine” za otkrivanje ronilaca ukrajinskih elitnih specijalnih snaga tokom invazije na susednu zemlju. Delfini su deo složene, višeslojne odbrane, koja uključuje mreže, plutajuće barijere, protivbrodske rakete, specijalnu artiljeriju i sisteme protivvazdušne odbrane dugog dometa S-300 i S-400.

Na slikama datiranim 10. aprila i 8. juna, koje je britansko Ministarstvo odbrane objavilo u junu, vidi se da je Rusija udvostručila broj delfina u Sevastopolju.

“Mornarica u arktičkim vodama takođe koristi kitove beluga i foke”, navelo je tada Ministarstvo.

OSINT i pomorski analitičar H.I. Saton takođe su kasno u utorak ocenili, na osnovu preliminarne analize, da su “kao rezultat toga nestale ograde za delfine u luci Sevastopolj”.

“Jasna slika ulaza u luku, nema ograda za delfine”, rekao je Saton u postu ukazujući na fotografije koje je podelio Anderson.

Sada je, međutim, usled štete koju je oluja nanela ruskoj odbrani u pomorskoj bazi na Crnom moru, njena mornarica možda otvorena za napade morskim dronovima, što znači da je ovo prilika za Ukrajinu, piše “Biznis insajder”.

“Vor Zoun”, koji je objavio satelitske slike luke u Sevastopolju pre i posle oluje, navodi da slike naizgled pokazuju štetu na sistemu plutajućih prepreka i barži koje je podigla Rusija nakon ukrajinskog napada morskim dronovima na njena plovila.

Fotografije prikazuju manje odbrane u vodama nego ranije ovog meseca, pre nego što je oluja nanela štetu i poremetila ratne napore na obe strane.

“Biznis insajder” ukazuje da nije poznato koliko će Rusiji trebati da popravi odbranu. Njeni zvaničnici su opisivali štetu na Krimu, ali nisu pominjali odbranu, istakao je “Vor Zoun”.

Sevastopolj omiljena meta Kijeva

Sevastopolj, glavna ruska baza na Krimu, omiljena je meta Ukrajine, do te mere da je Rusija bila primorana da pomeri neke od meta dalje od luke.

Rusija redovno koristi Crnomorsku flotu da gađa ukrajinsku infrastrukturu krstarećim raketama, a takvi napadi stavljaju je flotu visoko na listi meta Ukrajine. U septembru je Ukrajina oštetila dva broda u luci Sevastopolj na Krimu, zbog čega je Rusija, kako su rekli analitičari, morala da preraspodeli većinu flote dalje od ključne luke, prema satelitskim slikama iz oktobra.

Bazil Germond, stručnjak pomorske bezbednosti Univerziteta Lankaster, rekao je “Biznis insajderu” da je taj potez pokazao da je Rusija “očigledno izgubila svoju kontrolu” nad Crnim morem.

Britanski obaveštajni zvaničnici su takođe rekli prošlog meseca da je Rusija premestila neke svoje pomorske operacije dalje od Krima, usled stalnih napada Ukrajine. Nedavni ukrajinski napad na Krim u septembru uključio je veliki vazdušni udar na štab Crnomorske flote u Sevastopolju. U drugom su oštećeni podmornica i desantni brod.

Ukrajina je takođe koristila morske dronove za gađanje flote, uključujući napad ranije ovog meseca za koji Kijev tvrdi da su u njemu pogođena dva ruska plovila. Elitne ukrajinske trupe su se takođe iskrcale na Krim i tamo izvršile neke racije, tvrdi Ukrajina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading