Ukrajina
Foto: Printscreen/Printscreen, ilustarcija

Kako je preneo Independent, ti sistemi premešteni su s obale Baltičkog mora na liniju fronta u Ukrajini, zbog gubitaka koje ruske snage tamo trpe.

“Čini se da Vladimiru Putinu nije preostalo ništa drugo nego da oslabi odbranu Kalinjingrada, ispostave koja se sa tri strane graniči sa članicama NATO-a i koja se smatra jednim od strateški najosetljivijih regiona Moskve”, stoji u tekstu britanskog lista koji je preneo najnovije inforacije sa ukrajinskog fronta, a koje inače svakodnevno objavljuje.

U izveštaju se takođe navodi i da su primećena “izuzetna kretanja ruskog vazdušnog saobraćaja do novembra 2023”, koja sugerišu da je Rusija verovatno premestila strateške sisteme protivvazdušne odbrane iz svoje enklave na baltičkoj obali Kalinjingrada, kako bi popunila nedavne gubitke na ukrajinskom frontu.

Putinove snage su pretrpele posebno velike gubitke u svojim sistemima protivvazdušne odbrane SA-21, odnosno S-400, navode dalje Britanci, dodajući da su ukrajinske snage najverovatnije uništile najmanje četiri ruska raketna sistema zemlja-vazduh koji su se nalazili na okupiranim ukrajinskim teritorijama u periodu od jedne nedelje.

Kalinjingard je smešten između Poljske i Litvanije na istočnom krilu NATO-a, i geografski je potpuno odvojen od glavne teritorije zemlje.

Izolovana oblast je dostupna Rusiji samo preko spornog pojasa zemlje, jaza Suvalki, koji povezuje ruskog saveznika Belorusiju sa Kalinjingradom.

Moskva pridaje veliki strateški značaj Kalinjingradu, jer je u luci Baltijsk smeštena ruska Baltička flota i ona se ističe kao jedna od retkih ruskih evropskih luka bez leda.

Poljska je u maju rekla da vraća ime Kalinjingrada u njegovo istorijsko ime Kroleviec, što je izazvalo burnu reakciju Kremlja.

Region se ranije zvao Kenigsberg, kada je posle Drugog svetskog rata ustupljen od Nemačke Sovjetskom avezu. Sovjeti su ga 1946. preimenovali u Kalinjingrad, po Mihailu Kalinjinu, jednom od vođa boljševičke revolucije.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading