NAJNOVIJI MIG-OVI STIGLI NA FRONT Ima ih samo 6, i već seju strah
EPA/ Robert Ghement

Glavni konstruktor Ujedinjene avionske korporacije (UAC) Sergej Korotkov rekao je da je MiG-35 izveo vazdušne udare u ovom ratu.

- Ovaj borbeni avion već učestvuje u svim operacijama koje se izvode. Da, moramo da uradimo još probnih letova i onda će Ministarstvo odbrane doneti konačnu odluku, rekao je Korotkov za RIA Novosti na pitanje da li će MiG-35 uskoro krenuti u masovnu proizvodnju.

Prosečan čitalac će se svakako zapitati kako je moguće da borbeni avion koji još nije završio sve probne letove i druga ispitivanja učestvuje u borbenim dejstvima. Postoje dva moguća odgovora. Prvi je da su ruske vazduhoplovne snage navodno ranije testirale prototipove lovaca u stvarnim vojnim operacijama – na primer, Moskva je pre nekoliko godina tvrdila da je Su-57 izveo nekoliko operacija u Siriji, pre nego što je ušao u serijsku proizvodnju. Drugi je da je ovo jednostavno propaganda UAC-a, što bi značilo da MiG-35 uopšte nije leteo u Ukrajini. Pošto (za sada) nema vizuelnih dokaza o njegovom učešću u ovom ratu, ovo je vrlo moguća opcija.

Naime, prema do sada dostupnim podacima, ovaj borbeni avion je proizveden u samo 6 modela, svi prototipovi. UAC je godinama pokušavao da ga proda i iz Indije je nuđen Argentini, ali do sada niko nije preduzeo konkretan korak ka sklapanju posla.

Inače, reč je o mašini koju Rusi označavaju kao borbeni avion generacije 4++ i tvrde da koristi naprednije verzije mlaznih motora Klimov RD-33 (MK), da ima naprednu avioniku, i što je veoma važno - AESA radar.

To bi značilo da je korak iza pete generacije aviona (kao što su američki F-35 ili ruski Su-57), a ispred 4+ generacije aviona (recimo francuski Rafale, evropski Eurofighter, novi verzije američkog F-16 itd.). To je oznaka koju prvenstveno koristi Moskva, dok mnogi na Zapadu ne obraćaju pažnju na to i skeptični su prema stvarnim mogućnostima ovog aviona, koji neki nazivaju samo rafiniranijom verzijom kultnog MiG-a 29.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading