Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Nastavljaju se borbe u Ukrajini za Avdejevku i Kupjansk. Ukrajinski general Oleksandr Tarnavski izjavio je da ruske snage pojačavaju vazdušne napade na istoku zemlje u Donjeckoj oblasti. 

Portparol Komande Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Volodimir Fitjo istakao je da ruske snage pokušavaju da povrate izgubljene položaje kod Bahmuta. 

Sa druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da je vreme da Vašington i Kijev shvate da Moskva ne može da bude poražena na bojnom polju.

Nemački kancelar Olaf Šolc, u međuvremenu, rekao je da je dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom potreban, kao i da će ga nastaviti, ističući da Rusija mora da povuče svoje trupe da bi došlo do razgovora sa Ukrajinom. 

Istovremeno, britanska agencija Rojters javila je da Šolc za narednu godinu planira za udvostruči nemačku vojnu pomoć Ukrajini, na osam milijardi evra.

Za to vreme, Pentagon je najavio da će SAD u narednom periodu nastaviti da isporučuju pakete odbrambene pomoći Ukrajini.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Kraj bloga

Rusi uništili osmatračnicu (VIDEO)

23.00 - Ruski padobranci iz Кostrome preciznim udarom uništili su osmatračnicu i vatreni položaj pešadije Oružanih snaga Ukrajine.

Podoljak: Priče o nesposobnosti Ukrajine za kontraofanzivu podstiču eskalaciju

22.34 -Priče o nesposobnosti Ukrajine da izvrši kontranapad i umor od rata podstiču Rusiju da eskalira i nastavi agresiju, izjavio je danas šef Kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Zalužni kuje ratni plan sa Amerikancima

22.05 - Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji razgovarao je o planovima za zimski period i hitnim potrebama ukrajinske armije sa načelnikom Združenog generalštaba SAD, generalom Čarlsom Braunom.

Otkriveno kakav pakao Putin sprema?!

21.27 - Predsednik Ukrajine dobio izveštaje obaveštajnih službi, pa poručio samo jedno

Katastrofalni gubici

20.30 -Američki zvaničnici procenjuju da je Ukrajina do sada izgubila 70.000 ljudi, piše britanski Ekonomista, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji.

Još 120.000 ukrajinskih vojnika je ranjeno. List navodi da zbog mobilizacije muške populacije žene su sve češće počele da se uključuju u industrijsku proizvodnju u Ukrajini.

Konkretno, počeli su da se aktivnije angažuju za rad u građevinarstvu i rudarstvu. Ukrajinska kontraofanziva počela je 4. juna, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Kijev nije ostvario uspeh ni na jednom pravcu.

Prema podacima sa početka oktobra, pokušaji napada Ukrajinu su koštali više od 90.000 vojnika koji su poginuli ili ranjeni u borbama.

Nemačka će Ukrajini poslati još dva sistema za PVO Iris T do kraja 2023. godine

19.42 -

 

 

Novi paket sankcija Rusiji

18.59 - Evropska komisija izneće na usvajanje Savetu Evropske unije u sredu, 15. novembra, 12. paket antiruskih sankcija, a koji će, između ostalog, obuhvatiti ograničenja protiv izvoza dijamanata iz Rusije, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji za novinare nakon sednice Saveta EU na nivou ministara inostranih poslova.

Prema njegovim rečima, on će uključivati proširenje crnog spiska, izvozna ograničenja, mere pooštravanja gornje granice nafte, kao i mere protiv zaobilaženja sankcija.

Centar za obuku pilota na F-16 otvoren u Rumuniji

18.30

Centar za obuku pilota na F-16 otvoren u Rumuniji

Članica NATO-a, Rumunija, otvorila je međunarodni centar za obuku pilota iz savezničkih zemalja za upravljanje borbenim avionima F-16.

Objekat za obuku, koji se nalazi u vazdušnoj bazi u Feteštiju na jugoistoku Rumunije imaće za cilj "povećanje interoperabilnosti između NATO saveznika" i bolje pozicioniranje Alijanse, kako bi mogla ''da se suoči sa složenim izazovima'' u istočnoj Evropi i crnomorskom regionu, a prenosi AP.

Rumunija, koja je članica NATO-a od 2004. godine, deli dugu granicu sa Ukrajinom.

Kijev je od početa rat više puta tražio od saveznika da pošalju borbene avione kako bi joj dali prednost u borbi, što su pojedine članice NATO-a i učinile.

Kao odgovor na rat u susednoj zemlji, Rumunija je povećala troškove odbrane, dok je NATO pojačao svoje prisustvo na istočnom krilu Evrope slanjem dodatnih multinacionalnih borbenih grupa članicama Alijanse – Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj i Slovačkoj.

"Kako cinično od Ukrajine..."

17.44 - Mađarska smatra da Ukrajina cinično ne namerava da rešava za Budimpeštu važno pitanje prava mađarske manjine u Zakarpatju, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Mislim da je veoma cinično od strane Ukrajinaca da, kako se jasno vidi, oni ni na koji način ne žele da rešavaju pitanja koja su nam važna, ni na koji način ne žele da vrate prava oduzeta zakarpatskim Mađarima", rekao je Sijarto mađarskim novinarima.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

17.00 - Ruske oružane snage su odbile četiri napada na kupjanskom pravcu, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su do 160 vojnika;

- Ruske oružane snage su odbile četiri napada Oružanih snaga Ukrajine, uključujući bataljona Azov (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), na krasnolimanskom pravcu; neprijatelj je izgubio oko 150 poginulih i ranjenih vojnika;

- Ruske oružane snage su tokom dana odbile dva napada Oružanih snaga na donjeckom pravcu, gubici neprijatelja su iznosili do 205 vojnika;

- Oružane snage Ukrajine su u jednom danu izgubile do 100 vojnika, 3 kamioneta i radar AN/TPK-50 na južnodonjeckom pravcu;

- Ruske oružane snage su odbile napad jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine u području Rabotina na zaporoškom pravcu;

- PVO sistemi oborili su 10 ukrajinskih bespilotnih letelica.

Berbok najavila novu pomoć Ukrajini sledeće godine

14:05 Nemačka pomoć Ukrajini biće ''masovno proširena'' sledeće godine, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

 

Kijev: Ruski napadi na Dnjeperovsku i Nikolajevsku oblast

13:10 - Ruske snage izvele su noćas raketne napade na Nikolajevsku i Dnjepropetrovsku oblast, saopštile su lokalne vlasti. "Trupe RF su noću dva puta granatirale Nikopoljštinu – gađale su iz teške artiljerije naselja Marganetsku i Chervonogrigorivsku", saoštio je regionalni načelnik Sergej Lisak.

U Nikolajevskoj oblasti gađana je zajednica Kucurub, saopštile su lokalne vlasti, preneo je Ukrinform.

U Kijevu i nekoliko regiona Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad

12:27 - U Kijevu i nizu regiona Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušni napad, prenose RIA novosti

Zelenski: Ukrajina mora da se pripremi za zimu

11:48 - Ukrajina mora da se pripremi za ruske napade na infrastrukturu tokom zime, upozorio je u nedelju njen predsednik Volodimir Zelenski, pominjući mogućnost pojačanih napada.

"Moramo se pripremiti za mogućnost da neprijatelj poveća broj vazdušnih udara dronovima i raketama na našu infrastrukturu", rekao je ukrajinski predsednik u svom dnevnom obraćanju.

Poginuo najbolji ukrajinski tenkista

11:25 - Ukrajinski tenkista Maksim Gacanjuk poginuo je u selu Sokolovka u Zaporoškoj oblasti, saopštila je Pogrebna služba Vinicke oblasti.

„Naš sunarodnik Maksim Vladimirovič Gacanjuk, rođen 14. novembra 1984. godine, rodom iz sela Gopčica, stanovnik Kijeva, preminuo je 8. novembra 2023. godine u selu Sokolovka, Zaporoška oblast, nakon ranjavanja u borbama", saopštili su oni.

Kako se navodi, Gacanjuk je mobilisan u junu 2022, bio je vozač mehanizovane jedinice. Ukrajinski mediji su ga nazvali „najboljim tenkistom ukrajinskih oružanih snaga“.

MO Rusije: Lažne informacije o kretanju trupa u oblasti Dnjepra su provokacija

10:55 - Emitovanje lažnog saopštenja o "pregrupisavanju" ruskih trupa u oblasti Dnjepra, navodno u ime pres centra ruskog Ministarstva odbrane, je provokacija, rečeno je danas za ruski portal RBC u Ministarstvu odbrane Rusije.

Ruske državne agencije TAS S i RIA Novosti jutros su javile da Rusija "premešta trupe na povoljnije pozicije istočno od reke Dnjepar".

Nekoliko minuta kasnije, vesti su povučene uz obrazloženje da su emitovane greškom, navodi portal.

Gladkov demantuje 

10:15 - Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov demantovao je informacije da su diverzanti noćas pokušali da preko granice upadnu iz Ukrajine u tu oblast Rusije.

Gladkov je istakao da je reč o još jednoj lažnoj informaciji, prenosi agencija RIA Novosti.

Prethodno je bloger Vladimir Romanov na svom Telegram kanalu objavio snimak na kojem se vidi kako gori automobil sa slovima "Z". U natpisu na snimku je navedeno da je automobil uništen u oblasti Šebekino tokom pokušaja diverzantske grupe da se probije u Belgorodsku oblast.

Rusija premešta deo trupa istočno od reke Dnjepar

09:36 - Rusija premešta svoju grupu snaga Dnjepar na "povoljnije pozicije" istočno od reke Dnjepar u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi RIA.

Ruska vojska saopštila je u petak da su njene snage osujetile pokušaj Ukrajine da formira mostobran na istočnoj obali Dnjepra i na obližnjim ostrvima. Rojters nije mogao nezavisno da proveri vojne izveštaje.

Kijev: Za 24 sata 69 vojnih okršaja ukrajinskih i ruskih snaga

09:09 - Ukrajinski generalštab je saopštio da je u roku od 24 sata došlo do 69 vojnih okršaja između ukrajinskih i ruskih vojnih snaga.

U pravcu Marjinke vojnici su odbili 24 napada, a 11 u pravcu Kupjanska.

Ruske snage nastavljaju da pokušavaju da opkole Avdejevku, ali ukrajinski vojnici uspevaju da drže liniju odbrane, navodi se u izveštaju.

U pravcu Bahmuta, vojnici su odbili oko 10 ruskih napada kod Andrejevke, a četiri u Lugansku ističe generalštab.

Ukrajinski general predložio naslednika Zelenskog

08:25 - Ukrajini je potreban predsednik sa iskustvom generala francuske vojske Šarla de Gola, koji će pobediti korupciju, a to bi mogao da bude glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij Zalužnij, izjavio je general-major Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Marčenko.

 

Kijev: Ruski napadi na Dnjeperovsku i Nikolajevsku oblast

07:55 - Ruske snage izvele su noćas raketne napade na Nikolajevsku i Dnjepropetrovsku oblast, saopštile su lokalne vlasti. "Trupe RF su noću dva puta granatirale Nikopoljštinu – gađale su iz teške artiljerije naselja Marganetsku i Chervonogrigorivsku", saoštio je regionalni načelnik Sergej Lisak. U Nikolajevskoj oblasti.gađana je zajednica Kucurub, saopštile su lokalne vlasti, preneo je Ukrinform.

Francuski ministar: Nema više besplatnog oružja za Ukrajinu

 

07:30 - Francuske vlasti više neće isporučivati Kijevu oružje iz svojih arsenala i očekuju od Ukrajine da počne da kupuje novo oružje od francuskih preduzeća, koristeći sredstva namenjena za to, saopštio je francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornju televiziji LCI.

„Sada pregovaramo sa ukrajinskim kolegama kako bismo naterali Ukrajinu da kupuje nove haubice sredstvima iz specijalnog fonda, da francuska vojska više ne mora da daje oružje iz sopstvenog arsenala“, rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading