Emanuel Makron
Foto: AP/Ludovic Marin (STR)

Sukob u Ukrajini mogao bi da dođe na prekretnicu do kraja ove godine, predvideo je francuski predsednik Emanuel Makron, nekoliko meseci posle kontraofanzive Kijeva, koja do sada nije uspela da postigne značajnije rezultate. On je, međutim, odbacio mogućnost da Ukrajina u dogledno vreme otvori pregovore sa Rusijom.

Makron je u intervjuu za Bi-Bi-Si ocenio da će, ako Moskva pobedi Kijev, postati nova imperijalna sila u Evropi koja bi, kako je naveo, ugrozila mnoge svoje susede, uključujući bivše sovjetske republike.

Francuski lider je ponovio da Zapad treba da nastavi da šalje vojnu pomoć Ukrajini, uz obrazloženje da će sledeći mesec biti odlučujući za sukob. On, međutim, nije precizirao kako bi događaji u decembru mogli da utiču na eventualni ishod.

Što se tiče mogućeg prekida neprijateljstava, Makron je sugerisao da "još nije vreme" da Ukrajina sedne za pregovarački sto sa Rusijom i da odluku o tome Kijev treba da donese samostalno. On je, međutim, rekao da bi u jednom trenutku moglo da bude moguće da se održe fer i dobri pregovori, to jest da se pronađe rešenje sa Rusijom.

Rusija je više puta govorila da je otvorena za razgovore sa Kijevom. Prošle jeseni je, međutim, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao ukaz o zabrani svih pregovora sa sadašnjim rukovodstvom u Moskvi nakon što su četiri bivša ukrajinska regiona velikom većinom glasala za pridruživanje Rusiji na referendumima.

Makron je prošle godine sugerisao da bi bilo kakvi mirovni pregovori o Ukrajini morali da uključe razgovore o bezbednosnim garancijama za Rusiju, posebno u vezi sa pozicioniranjem NATO snaga u Evropi. Ukrajinski zvaničnici su, međutim, odmah odbacili tu ideju.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading