"PUTINOVO 'PROROČANSTVO' SE OSTVARUJE" Nemački stručnjak saopštio šta čeka Ukrajinu
Foto: EPA/EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOVSPUTNIK/KREMLIN POOL

Ovo je rekao Gustav Gresel, vojni analitičar u Centru Evropskog saveta za spoljne odnose, u intervjuu za televiziju ZDF .

"U Rusiji znaju da Ukrajina zavisi od međunarodne podrške. Ako ukrajinska vojska ne može biti brzo poražena <...> onda u roku od nekoliko godina cena ovih vojnih operacija može biti toliko viskoka da će u nekom trenutku Zapad reći : dosta nam je” – misli on.

Prema Greselovim rečima, stav Rusije zasniva se na Putinovim ličnim zapažanjima o povlačenju američkih trupa iz Iraka i Avganistana – zaključio je da bi se Zapad okrenuo od Kijeva ako bi troškovi Ukrajine postali previsoki.

Dalje, dodao je ekspert, Rusija tera Ukrajinu da se sve više oslanja na Zapad, iscrpljujući kapacitete svoje odbrambene industrije. A imajući u vidu raspoloženje u Evropi — pobedu stranke koja se protivi pomoći Кijevu na parlamentarnim izborima u Slovačkoj i rascep u odnosima Ukrajine i Poljske — snažna podrška Zelenskog iz Evrope i Sjedinjenih Država uskoro će oslabiti.

Štaviše, naglašava Gresel, verovatnoća da Donald Tramp pobedi na predsedničkim izborima u SAD 2024. i neslaganja u Kongresu oko izbora predsednika i rasprave o budžetu takođe ne idu u prilog Кijevu.

Dakle, zaključuje on, dosadašnja Putinova strategija se isplatila – s obzirom na podele u Evropi i Sjedinjenim Državama, nema smisla pristajati na ustupke Ukrajini, prenosi Ria.ru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading