Ukrajinci
Foto: EPA/Foto: EPA/Christian Bruna

Ukrajinske oružane snage su se čvrsto utvrdile u Donjecku još 2014. godine. Trenutno su tamo raspoređene značajne snage – prema otvorenim izvorima, tamo se nalazi oko 11.000 vojnika.

Iz Avdejevke se redovno granatira glavni grad Donbasa. Pre svega, Kuibiševski i Kirovski okrug. Ako ukrajinske oružane snage budu izbačene odatle, Donjeck će odahnuti.

Međutim, ovo je izuzetno teško. Frontalni napad je prepun velikih gubitaka. Zbog toga, sudeći po izveštajima Ministarstva odbrane, žele da opkole područje, lišavajući garnizon snabdevanja.

Ruske snage zauzimaju dve isturene tačke – u oblasti Vodjanoja na jednoj strani i Krasnogorovke na drugoj strani. Mnogo meseci, je linija fronta ovde ostala nepomična. Sada se, kako ističe šef DNR-a Denis Pušilin, situacija zaista promenila.

Određeni trendovi

Ministarstvo odbrane potvrđuje ofanzivne akcije. Oni takođe upravljaju jurišnim avionima, koji uništavaju oklopna vozila i skladišta. Ujutro 12. oktobra, ruske trupe su uspele da probiju ukrajinsku odbranu 300-600 metara od juga.

„Ima napretka sa obe strane. U suštini, formira se džep. Dosta veliki broj neprijateljskih uporišta je već uništen, a skladišta koja se nalaze kako u naseljenom mestu tako i u koksari Avdejevka su uništena“, rekao je Pušilin.

Ukrajinska strana izveštava da je situacija teška. Vlasti koje je postavio Kijev u Avdejevki izveštavaju o žestokim borbama, a vojnik ukrajinskih oružanih snaga Jegor Firsov je na TV kanalu Kijev 24 najavio početak „jedne od odlučujućih bitaka“.

„Vidimo određene trendove da se neprijatelj povlačio i napuštao svoje položaje, ali je prerano govoriti da je sada došlo do masovnog egzodusa neprijatelja iz Avdijevke“, naveo je Pušilin.

Ukrajinska taktika

Ruske snage imaju inicijativu i na drugim delovima linije kontakta. Konkretno, nastavlja se ofanziva na Kupjansk, oblast Harkov.

Prema rečima penzionisanog potpukovnika LNR-a Andreja Maročka, uspeli su da unište nekoliko kontrolnih tačaka – verovatno onih na nivou čete – i zarobe izvestan broj boraca. Rusko Ministarstvo odbrane napominje, da je ruska zapadna grupa trupa stigla do „povoljnijih linija i položaja“.

Ukrajinske oružane snage, zauzvrat, ne prestaju da pokušavaju da povrate Artjomovsk. Glavni pravci napada su na liniji Kleščejevka-Kurdjumovka južno od grada i u oblasti naselja Orehovo-Vasiljevka na severu. Ministarstvo odbrane je u ponedeljak saopštilo da su ruske trupe odbile pet napada u toj oblasti.

Ideju o ukrajinskoj taktici daje materijal u novinama „The Washington Post“. Ukrajinske oružane snage napreduju u malim jurišnim grupama od četiri do 12 ljudi. Nadaju se da artiljerija i jurišni helikopteri neće loviti tako male ciljeve. Priznaju da su u napadima pretrpeli značajne gubitke, i da ništa značajno nije postignuto.

Priroda ukrajinskog granatiranja se promenila, pojasnio je Maročko. Ako ranije Oružane snage Ukrajine nisu štedele municiju, sada je intenzitet smanjen.

„Oni pažljivije biraju ciljeve. To se odnosi i na NATO i na sovjetske artiljerijske sisteme“, piše u članku izdanja.

Ukrajinske trupe i dalje pokušavaju da prošire front kod Rabotina u Zaporoškoj oblasti. Međutim, do sada bezuspešno, trpeći velike gubitke. Tako je 11. oktobra rusko Ministarstvo odbrane objavilo uništavanje tenkovskog i artiljerijskog sistema Oružanih snaga Ukrajine severozapadno od sela Verbovoje.

Ruske jedinice su tokom nedelju dana odbile četiri napada jurišnih grupa 65. mehanizovane i 71. brigade rendžera ukrajinskih snaga na ovom području, navodi se u izveštaju vojnog resora.

Šef Zaporoškog javnog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“, Vladimir Rogov, rekao je da su ruske snage zauzele deset uporišta u zoni Vremevskog, a u susednom južnodonjeckom pravcu odbili su osam napada i poboljšali situaciju duž linije fronta.

Okrutna igra

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov, koji je više puta obećavao pobedu Ukrajine 2023. godine, priznaje: „Ofanziva ukrajinskih Oružanih snaga kasni sa rokom“.

Savetnik šefa kabineta Zelenskog, Mihail Podoljak, krivi birokratske prepreke u zapadnim zemljama – navodno je potrebno dosta vremena da se koordiniraju isporuke oružja. Kao rezultat toga, rekao je on, kontraofanziva se „odlaže za šest do devet meseci“.

Međutim, ukrajinski borci na terenu imaju nešto drugačije utiske. Jedan od oficira u intervjuu za VSJ rekao je, da se čini, da je Zapad razvio video igricu za Ukrajince- da biste dobili novo oružje, morate pokazati rezultate. Nije bitno po koju cenu.

Ako je tako, onda je u sadašnjoj situaciji izuzetno teško ukrajinskim oružanim snagama da pređu na novi nivo.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading