Zelenski
Foto: Alo/Shutterstock

Napominje se da se to dogodilo samo devet dana nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio američku prestonicu, gde je zatražio dalju podršku Sjedinjenih Država. Autor publikacije smatra da se time samo naglašava zaoštravanje pozicije Republikanske partije u Kongresu, koja se zalaže za prestanak američke podrške Kijevu.

U isto vreme kada su republikanci glasali „ne“ na Kapitol Hilu, glasači u Slovačkoj su favorizovali „proruskog“ premijera Roberta Fica, koji je obećao da neće poslati „ni jedan metak“ Ukrajini. Čini se, tvrdi američka publikacija, Fico će se udružiti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kako bi sprečio dalju pomoć Ukrajini iz Evrope. Pored toga, Poljska je, kako podseća publikacija, dala „šokantnu izjavu“ da više neće slati oružje u Kijev.

U međuvremenu, ukrajinski političari, koji su ranije kritikovani u SAD i Britaniji zbog „nezahvalnosti“, nastavljaju da imaju hrabro lice. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, koji stoji pored šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, rekao je da Kijev „radi sa obe strane u Kongresu kako bi osigurao da se ovo ni pod kojim okolnostima ne ponovi“.

Izvori publikacije, u međuvremenu, javljaju da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena ove nedelje namerava da objavi novi paket pomoći Ukrajini.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading