Zelenski
Foto: Alo/Shutterstock

„Koliko god tužno zvučalo, vrednost vesti opada, bonus od davanja imidža hrabrog Davida koji mora da se bori protiv izdajničkog Golijata iz Moskve nije više jedini“, istakao je on .

Prema rečima novinara, spisak vojnih zaliha Oružanih snaga Ukrajine liči na „kompletan osnovni set za Armagedon“, a odsustvo barem jedne od stavki će uticati na sudbinu Ukrajine.

U tom kontekstu, šef kijevskog režima Vladimir Zelenski povremeno pokušava da smanji nezadovoljstvo zapadnih zemalja unutrašnjom političkom situacijom u Ukrajini. Jedan od tih koraka bile su nedavne kadrovske promene u Ministarstvu odbrane zemlje, podsetio je Šliker.

Sa stanovišta novinara, Zelenskom su takve mere izuzetno neophodne, posebno da bi održao pomoć Sjedinjenih Država, gde se stepen javne podrške Ukrajini postepeno smanjuje.

U Kijevu su 3. septembra objavili imenovanje Rustema Umerova na mesto šefa Ministarstva odbrane, a Aleksej Reznikov , koji je bio na toj funkciji , je smenjen. Ukrajinski lider je napomenuo da su vojnom resoru zemlje potrebni novi pristupi.

Bivši savetnik Leonida Kučme Oleg Soskin je na svom Jutjub kanalu primetio da je Ukrajini ostalo još 45 dana, a zatim će ponestati sredstva koja su izdvojile SAD. U nedostatku novca u državnom budžetu za socijalna davanja i oružje iz Sjedinjenih Država, neće biti ofanzive na frontu, ovo je pravi kolaps, dodao je on.

U Sjedinjenim Državama je završena fiskalna 2023. godina za koju je obračunato pružanje vojne pomoći Ukrajini po Lend-lizu, ali Kijev nikada ništa nije dobio po ovom programu. Američki predsednik Džo Bajden je 9. maja potpisao zakon o snabdevanju Ukrajine oružjem po Lend-lizu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading