UKRAJINA GUBI OVAJ RAT? "Bez podrške SAD, šanse da dobijemo praktično ne postoje" (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Dok se u Ukrajini vode žestoke borbe i nastavlja svakodnevni obračun dronovima, Rusija je u subotu prvi put obeležila Dan ujedinjenja novih regiona sa Ruskom Federacijom. Reč je o četiri oblasti u Ukrajini čije je pripajanje Moskva proglasila pre godinu dana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti i rekao da se pre godinu dana desio odlučujući, istorijski i sudbonosni događaj, pošto su potpisani sporazumi o prijemu četiri nova subjekta Federacije.

BLOG UŽIVO:

Obaveštajac 1. gardijske tenkovske armije: Zarobljeni pripadnici 77. VDV i 56. pešadijske brigade VSU

23:00 - Vojnici 1. gardijske tenkovske armije Zapadne grupe snaga uhvatili su dve grupe ukrajinskih vojnika kod Artjomovska, rekao je za RIA Novosti ruski obaveštajac koji je obavljao zadatke u ovoj oblasti.

-Na položajima severozapadno od Artemovska zarobljene su dve grupe neprijatelja. Sve su mobilisane, pojasnio je on.

Amerikanci okreću leđa Ukrajini?

22:23 - Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Mekarti izjavio je danas da je rešavanje krize na američko-meksičkoj granici veći prioritet od pomoći Ukrajini.

"Za mene su prioritet Amerika i naše granice. Podržavam da se Ukrajini pošalje oružje koje joj je potrebno, ali čvrsto podržavam zaštitu granica. Zato moramo da pronađemo način na koji to možemo da uradimo", rekao je Mekarti, gostujući na televiziji CBS.

50.000 Ukrajinaca će proći obuku u Velikoj Britaniji

21:29 - Britanski ministar odbrane Grant Šeps izjavio je da će u Velikoj Britaniji do kraja godine proći obuku više od 50 hiljada ukrajinskih vojnika.

Šeps je, istovremeno, naglasio da je Britanija pristupila obuci ukrajinskih vojnika „mnogo pre“ aktuelnog sukoba.

EU poslala 300.000 granata Kijevu

20:48 - Evropska unija će nastaviti da pruža i povećava finansijsku pomoć Ukrajini bez obzira na to šta se dešava u Sjedinjenim Američkim Državama, budući da sukob u ovoj zemlji smatra egzistencijalnom pretnjom za sebe, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji za novinare tokom posete Kijevu.

Poljski premijer oštar prema Kijevu: Budite zahvalni

19:11 - Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao je Ukrajinu da bude zahvalna što je Poljska dala utočište za milione Ukrajinaca i da ne veruje Nemačkoj, piše list „Dzjenik gazeta pravna“.

- Shvatam da on (ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski) sada misli da će imati blizak savez sa Nemačkom. Upozoravam da će Nemci uvek hteti da se postignu dogovor sa Rusima uz pomoć centralnoevropskih država. Upravo je Poljska ta koja je pod svoj krov prihvatila nekoliko miliona Ukrajinaca. Više smo pomogli u trenutku kada su Nemci hteli da pošalju pet hiljada šlemova u opkoljeni Kijev, istakao je Moravjecki.

On je dodao i da će Varšava zaštititi poljsku poljoprivredu „od ukrajinskih poljoprivrednih oligarha“.

Oborene dve ukrajinske rakete iznad Krima

18:06 - Iznad grada Džankoj na Krimu PVO je oborila dve ukrajinske rakete "Grom", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Lider Krima Sergej Aksjonov rekao je da su ostaci rakete oštetili jedno skladište a da žrtava i povređenih nema.

Ukrajina gubi rat?

17:20 - Ukrajina praktično nema nikakve šanse da pobedi u sukobu sa Rusijom bez finansijske podrške SAD, smatra poslanik Rade Aleksej Gončarenko. 

"SAD su naš ključni saveznik. Bez podrške SAD šanse da dobijemo praktično ne postoje. Ono što se juče dogodilo u Kongresu je zvono za uzbunu. Treba menjati strategiju, treba drugačije postupati", napisao je Gončarenko na Telegramu.

Tri ukrajinska teretna broda isplovila iz crnomorskih luka

10.48 - Nakon što se Rusija povukla iz crnomorskog sporazuma o izvozu žitarica, a vlasti u Kijevu uspostavile privremeni "humanitarni koridor", tri ukrajinska teretna broda isplovila su iz ukrajinskih crnomorskih luka posle utovara, evidentirano je u bazi podataka pomorske plovidbe.

Zamenik ukrajinskog premijera Oleksandar Kubrakov potvrdio je prošlog meseca da su tri teretna broda krenula ka Ukrajini zbog nastavka izvoza hrane i čelika, podseća Rojters.

Kijev: Jedna osoba stradala u granatiranju Zaporožja

09.24 - U ruskom granatiranju Male Tokmačke u Zaporoškoj oblasti poginuo je 61-godišnji stanovnik, a 66-godišnja žena je ranjena, saopštio je na Telegramu Jurij Malaško, načelnik regionalne vojne administracije Zaporožja.

Kijev: Oboreno 16 ruskih dronova

08.40 - Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane u zemlji oborili su 16 od oko 30 ruskih dronova tokom noći, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

U saopštenju objavljenom na Telegramu se navodi da su dronovi lansirani iz južnog, jugoistočnog i severnog pravca.

Vlasti su saopštile da je napadnut centralni ukrajinski region Čerkaska.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaj.

Napad je izvršen

07.55 - Ukrajinske snage gađale su jutros područje glavne tržnice u mestu Šebekino u Belgorodskoj oblasti. Tri osobe su ranjene, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Ukrajinci granatirali manastir u DNR

07.15 - Dva muškarca ranjena su danas u napadu ukrajinskih snaga na manastir Svetog Nikolaja u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštio je lider DNR Denis Pušilin.

On je na Telegramu naveo da su ukrajinske snage granatirale teritoriju koja pripada manastiru, prenose RIA Novosti. Kako precizira Tass, pozivajući se na neimenovane izvore iz regionalnih službi za vanredne situacije, ranjeni su monah i vernik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading