Zelenski plače
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Američki zvaničnici prosledili su Ukrajini listu "prioritetnih reformi", sugerišući tako da bi buduća pomoć mogla da zavisi od toga.

Dokument poslat iz Bele kuće verovatno je podeljen i drugima koji podržavaju Ukrajinu u sukobu sa Rusijom, piše "Sputnjik".

U saopštenju u ponedeljak američka ambasada u Kijevu je potvrdila da je "prosledila predloženu listu prioritetnih reformi" namenjenu "diskusiji i povratnim informacijama" među ukrajinskim zvaničnicima i drugim mogućim donatorima.

"Ova lista je data kao osnova za konsultacije s Vladom Ukrajine i ključnim partnerima kao deo naše trajne podrške Ukrajini i njenim naporima da se integrišu u Evropu što je cilj koji Sjedinjene Države snažno podržavaju" dodala je Ambasada.

To je u skladu sa prethodnim opaskama predsednika Džozefa Bajdena da njegova administracija "podržava reforme u borbi protiv korupcije" u Ukrajini, piše "Sputnjik".

Izjava američke ambasade usledila je pošto su ukrajinski mediji prethodno dobili kopiju liste predloženih reformi, a pojedine agencije su navele da će Kijev morati da sprovede reforme "da bi primio pomoć" u budućnosti.

Prema dokumentu, američki zvaničnici su reforme razvrstali prema kategoriji hitnosti, a neke su označene kao "prioriteti od 0-3 meseca", dok se za druge reforme očekuje da će se sprovoditi tokom dužeg vremenskog perioda do 18 meseci.

Najkonkretnije mere odnose se na ojačanje specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije, kao i pojačanje osoblja zasebnog nacionalnog biroa za borbu protiv korupcije u Ukrajini.

Među dugoročnim ciljevima su brojnesudske i ekonomskereforme, kao što su "liberalizacija" tarifa za gas i električnu energiju.

U dokumentu se, takođe, ukrajinsko Ministarstvo odbrane poziva da bude rekonstruisano i uređeno u skladu sa "NATO standardima transparentnosti", kao i da se redizajnira proces vojne nabavke.

Iako je odobrio milijarde vojne pomoći Kijevu, američki predsednik je Ukrajinu u više navrata prozivao zbog "korupcije", a Pentagon je nedavno osnovao poseban tim za praćenje protoka oružja prvi put otkako su se borbe s Moskvom od prošle godine rasplamsale, prenosi "RT".

Republikanci su u Kongresu zahtevali detaljniji prikaz američke pomoći u Ukrajini od februara 2022. godine a pozivajući se na određene brojke, grupa poslanika je to učinila i u pismu Beloj kući ove nedelje.

Slične sumnje ima i ukrajinska javnost, a nedavno biranje lokalnih organa vlasti je pokazalo da 78 odsto anketiranih smatra predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog kao "direktno odgovornog" za korupciju u vladi, prenosi B92.

BONUSV VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading