NAPADI NA KRIM SU POGUBNI ZA RUSIJU! "Doći će do preokreta u ratu"
Foto: Printscreen/Printscreen

Rusija, prema njegovom mišljenju, očigledno nije u stanju da se suprotstavi napadima Ukrajinaca i ubrzo bi moglo da dođe do preokreta u ratu, piše DW.

Markus Kojp od 2013. godine predaje na Vojnoj akademiji ETH u Cirihu. Kao vojni ekonomista bavi se, između ostalog, trgovinom i logistikom u ratu.

Napadi Ukrajine na vojne ciljeve u Sevastopolju predstavljaju težak udarac za Rusiju: oni pokazuju da ruska protivvazdušna odbrana očigledno nije u stanju da presretne zapadne krstareće rakete. Na Krimu se trenutno nalaze najsavremeniji radari i sistemi protivvazdušne odbrane kojima Rusija raspolaže, poput sistema S-400 trijumf, kaže nemački stručnjak za vojna pitanja Markus Kojp.

Ukrajina u tim napadima, kako ističe, na meti nema samo vojne već i simbolične ciljeve, kao što je sedište ruske Crnomorske flote, "najsvetiji" vojni objekt na celom Krimu. Prizori koji su mogli da se vide na snimcima jasno pokazuju da onaj ko se tamo nalazio verovatno više nije među živima. To je potpuna katastrofa za Rusiju, naglašava nemački vojni stručnjak.

"Ako se ovo nastavi, doći će do preokreta"

Nedavni napadi, kako dalje navodi, daju predstavu o tome u kom smeru se odvija rat. Cilj im je da se Rusima jasno da do znanja da su njihovi vojni položaji neodrživi. Svi vazdušni napadi na Ukrajinu koordinišu se s aerodroma na Krimu. Mnogi od terorističkih napada na civilno stanovništvo, poput nedavnog bombardovanja Hersona, logistički se izvode preko Krima. Ako se ovakav razvoj događaja na Krimu nastavi, doći će do preokreta u ratu, najkasnije do proleća, smatra Kojp.

Krim je, naglašava on, ukrajinska teritorija i od 2014. godine je okupiran od Rusije, koja je iskoristila Krim i pretvorila ga u ličnu vojnu tvrđavu: napravljeni su aerodromi, pre svega za jurišne helikoptere, kao i za borbene avione, i tamo su stacionirani snažni sistemi protivvazdušne odbrane.

Krim, pojašnjava Kojp, nije samo logistički centar, on je i vojna baza cele ruske operacije koja se vodi u Ukrajini i zato će se tamo odigrati veliko finale rata i to možda pre nego što su mnogi očekivali.

"Rat vidimo sa zakašnjenjem"

"Mi pratimo rat s vremenskom distancom, ali tačno znamo šta se događa na terenu. Do kašnjenja dolazi jer se video-snimci pojavljuju tek nakon što to dopuste lokalni zapovednici na frontu. Rat je, prema procenama, napredovao za pet do sedam dana dalje od onoga što vidimo u medijima."

Ukrajina trenutno napreduje u dva smera u oblasti Robotina, pojašnjava Markus Kojp.

"Cilj je da se artiljerija probije toliko daleko da može da kontroliše Tokmak, čime bi moglo da se prekine snabdevanje ruske vojske na celom južnom frontu. To bi moglo da odigrati veliku ulogu u oktobrz. Kada bi to uspelo, Ukrajina bi defakto uspela da prekine i podeli ruski južni front", ističe on.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading