DETONACIJE U MOLDAVIJI Rusi lansirali S-300, odmah se oglasili kijevski mediji
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Jedna raketa je pala, kako prenosi Kijev post, u ponedeljak na ruralno područje zapadne Moldavije u blizini sela Čitkani, koje se nalazi u moldavskom regionu Transnistrija, smeštenom duž obale Dunava. Lideri tog regiona su, kako se navodi, proruski orijentisani a podršku im pruža ruska armija, budući da su proglasili samootcepljenje od Moldavije 1992.

Lokalni stanovnici su rekli moldavskoj televizijskoj ekipi da je izgledalo kao da se projektil zapalio iznad njihove farme u jedan sat posle ponoći i da je zatim pao u polje. Bojeva glava projektila nije eksplodirala i zvaničnici su kasnije tokom dana prikupili ostatke projektila, rekli su oni.

Čitkani se nalazi na manje od 15 kilometara od ukrajinske granice.

Kijev post piše da i ukrajinska i ruska vojska koriste rakete S-300 čiji je maksimalni domet oko 400 kilometara. Pošto armije sa obe strane trenutno zauzimaju teren dovoljno blizu tog moldavskog mesta, postoji realna mogućnost da je raketa možda i ukrajinska.

Za razliku od Rumunije, na čiju teritoriju su takođe pale ruske rakete, Moldavija je najsiromašnija zemlja EU i gotovo da nema nikakvu PVO zaštitu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading