STARO MOŽE, NOVO NAMA TREBA Poljski predsednik o isporuci oružja Ukrajini
Foto: Alo/shutterstock

On je naglasio da ne dolazi u obzir doniranje nove opreme koju Poljska trenutno nabavlja, kao što su južnokorejske haubice K9 ili tenkovi K2.

"Ova oprema mora da se koristi za jačanje poljske vojske. Ne trošimo milijarde da bismo je samo predali", rekao je Duda u intervjuu za Super Ekspres, prenosi Kijev independent. On je dodao da to ne znači da Poljska Kijevu uopšte neće obezbediti oružje. "Kada se stara oprema zameni savremenim hardverom, ne vidim nikakav problem da se pošalje u Ukrajinu", rekao je predsednik Poljske.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je nedavno da Varšava neće slati više oružja Ukrajini jer se fokusira na obnavljanje sopstvenog vojnog arsenala. Poljski zvaničnici su kasnije razjasnili njegove izjave rekavši da Poljska nastavlja da isporučuje oružje i municiju koji su deo ranije dogovorenih isporuka i da će čvorište u Žešovu za zapadne isporuke koje stižu u Ukrajinu ostati u funkciji.

Duda je upozorio da se iz premijerovih izjava ne izvlače "previše dalekosežni" zaključci, dodajući da svaka podela između dve zemlje može imati "tragične" posledice.

Izjava Moravjeckog je došla usred eskalacije tenzija između Kijeva i Varšave, izazvanih odlukom Poljske da produži zabranu uvoza ukrajinskih žitarica nakon isteka roka trajanja koji je EU odredila 15. septembra.

Kao odgovor, Kijev je tužio Poljsku Svetskoj trgovinskoj organizaciji i zapretio sopstvenim trgovinskim embargom. Predsednik Volodimir Zelenski je takođe indirektno kritikovao Poljsku na Generalnoj skupštini UN rekavši da zemlje koje produžavaju zabranu uvoza žitarica nehotice pomažu Rusiji.

Varšava je odgovorila tako što je pozvala ukrajinskog ambasadora u znak protesta, a Moravjecki je pozvao Zelenskog da "nikada više ne vređa Poljake". Duda je ranije pozvao na deeskalaciju spora, rekavši da neslaganja ne bi trebalo da zasene saradnju između dve nacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading