SAT OTKUCAVA U KORIST RUSIJE Umor od Ukrajine visi nad Zapadom
Foto: Printscreen/Youtube

Aktuelni sukob iscrpljivanja već počinje da uzima svoj danak dok umor od Ukrajine visi nad Zapadom.   

Sledeći faktor koji bi mogao u velikoj meri da naškodi Zelenskom i da koristi Moskvi biće predstojeći izbori u zemljama poput Poljske, Slovačke, SAD i Velike Britanije. 

Širom zapadnog bloka, od kojeg je Ukrajina dobila toliku podršku i koji se sada potresa, političari koji ne žele da puste uzde vlasti učiniće sve što je potrebno da dobiju glasove svojih sugrađana. To znači da će ovi političari morati na neko vreme da ostave Kijev po strani kako bi obezbedili što više glasova i jasno stavili do znanja svom biračkom telu da su im Varšava, London ili Vašington na prvom mestu. 

A prvi slučaj se već dogodio, štaviše, u Poljskoj, zemlji EU koja je danas najviše posvećena borbi Kijeva. Međutim, premijer Mateuš Moravjecki rekao je u četvrtak da Varšava neće snabdevati Kijev oružjem „ preko onoga što je već dogovoreno “. To se ocenjuje u tekstu kao „kaca hladne vode za Ukrajince “.  A to se dogodilo zato što „predizborni vetrovi duvaju na poljskim ravnicama “, objašnjava publikacija. U Poljskoj će 15. oktobra biti održani parlamentarni izbori, a vladajuća nacionalistička partija Pravo i pravda je kritikovana od strane krajnje desnice zbog „ podaničkog stava “ prema Ukrajini.

U slučaju Slovačke, Ukrajinci se plaše nečeg drugačijeg. Izbori zakazani za 30. septembar mogli bi da liše Kijev bezuslovnog saveznika, budući da se bivši premijer Robert Fico, kako piše publikacija, „proruski populista“, i dalje smatra favoritom u napetoj predizbornoj kampanji.

Nešto slično se, pak, očekuje i na drugoj strani Atlantskog okeana, gde je u toku izborna kampanja koja izaziva podele, usredsređena na unutrašnja pitanja SAD. Istovremeno, mogući pobednik ove trke, Donald Tramp, nije naročito revnostan u suprotstavljanju „prvom neprijatelju Evrope“ – Vladimiru Putinu.   

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading