RAT U UKRAJINI Raskrinkana velika laž o situaciji na zaporoškoj liniji fronta
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ruski PVO presreo dron na prilazu Belgorodu

Ruski PVO je presreo dron na prilazu Belgorodu, saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Rusi drže položaje

Ruska vojska drži sve svoje položaje na zaporoškoj liniji fronta, izjave o navodnom proboju prve linije odbrane u rejonu sela Verbovo su laž i plod bolesne mašte ukrajinskih propagandista, izjavio je za Sputnjik predsednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, svi neprijateljski napadi u orehovskom pravcu na liniji Orehovo-Verbovo završavaju se porazom i velikim gubicima.

„Kod Verbovog je bio pokušaj juriša i ofanzive ukrajinskih trupa, ali su oni jednostavno uništeni. Naši momci samouvereno drže odbranu“, naglasio je Rogov.

Ranije je komandant južne operativno-strateške grupe trupa „Tavrija“ Aleksandar Tarnavski u intervjuu za „Si-En-En“ izjavio da su ukrajinske trupe navodno probile odbranu na levom krilu u rejonu sela Verbovo u Zaporoškoj oblasti i nastavljaju da se kreću dalje.
 

Oštećena zgrada u centru Kurska

U napadu ukrajinskog drona oštećena je administrativna zgrada u centru Kurska u Rusiji, rekao je načelnik Kurske oblasti Roman Starovojt.

Oboren ukrajinski dron

Ruski PVO sistemi su oborili ukrajinski dron u oblasti naselja Kremena u samoproglašenoj "Luganskoj Narodnoj Republici", javlja Sputnjik.

 

Ukrajina sprema dokaze da Rusija namerno izaziva glad

Advokati organizacija za ljudska prava u saradnji sa ukrajinskim državnim tužilaštvom rade na pripremi dosijea o navodnim ratnim zločinima za Međunarodni krivični sud, kojim se Rusija optužuje da namerno izaziva glad u Ukrajini, piše Gardijan.

Britanski list navodi da je cilj da se dokumentuju slučajevi u kojima je Rusija koristila glad kao oružje, što bi trebalo da obezbedi dokaze za pokretanje procedure koja bi mogla da rezultira optužnicom protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Jusuf Kan, viši advokat u advokatskoj firmi "Global rajts komplajans", rekao je da se uskraćivanje hrane Ukrajincima odvija u tri faze i to od početka rata, kada su ukrajinski gradovi bili opkoljeni, a zalihe hrane smanjene.

Prema njegovim rečima, druga faza uključuje uništavanje zaliha hrane i vode, kao i izvora energije širom Ukrajine tokom borbenih dejstava.

Kao treću fazu navodi pokušaje Rusije da spreči ili ograniči izvoz ukrajinske hrane.

 

Civili povređeni tokom granatiranja Donjecka

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin saopštio je da su dva civila povređena tokom granatiranja od strane ukrajinskih oružanih snaga.

„Prilikom granatiranja Kujbiševskog okruga u ulici Umova, ranjen je muškarac rođen 2002. godine. i žena rođena 1948.“, napisao je on na Telegramu .

Osim toga, zapalila se privatna kuća.

"Politiko": Ukrajinci krive NATO obuku za neuspeh kontraofanzive

Briselski portal se potom pita da li je upravo greška NATO-a u pripremi ukrajinskih ofanzivnih jedinica uzrok tromesečnih iscrpljujućih borbi kijevskih snaga koje nisu ni približno dale očekivane rezultate.

Toj tvrdnji u prilog idu izveštaji vojnih lica s prvih linija fronta, kao i onih koji su se vratili iz Ukrajine – NATO je vojsku pripremao za potpuno drugačiju borbu.

Dakle, kritike koje su stizale sa Zapada da je ukrajinska kontraofanziva neuspešna jer tamošnja vojska ne primenjuje taktike koje su ih NATO instruktori podučavali nije osnovana. Štaviše, obuka nije prilagođena realnim uslovima u Ukrajini – raskorak između teorije i prakse brojne vojnike je koštao života.

Prema rečima vojnika 32. odvojene mehanizovane brigade, NATO oficiri nisu svesni surovosti borbi u Ukrajini. Naime, NATO doktrina podrazumeva obimne vazdušne udare, artiljerijsko granatiranje i čišćenje mina pre pešadijskog napada, za šta ukrajinska vojska nema sredstva. Oružane snage Ukrajine nemaju savremene borbene avione, rakete dugog dometa ili opremu za uklanjanje mina. Zato je u prvoj etapi kontraofanzive Ukrajina pretrpela značajne gubitke.

Neki borci pak tvrde da bi obuka bila uspešnija da su u nju bili uključeni iskusni ukrajinski oficiri koji poznaju konfiguraciju terena. Drugi zagovaraju pokretanje intenzivnog programa obuke za regrute.

Premda postoje glasovi koji veruju u mogućnost ukrajinskog proboja ruske odbrane, poput višeg saradnika Centra za pomorsku analizu Majkla Kofmana, "Politiko" zaključuje da su zapadni vojni analitičari veoma skeptični o pitanju uspešnosti kontraofanzive, zapravo mahom su složni u tome da je ona na kraju, posebno imajući u vidu promenu (povoljnih) vremenskih prilika u skoroj budućnosti.

Hladan tuš za Kijev

Kandidat za predsednika SAD i guverner Floride Ron Desantis protivio se ulasku Ukrajine u NATO.

"To bi nam samo dodalo još obaveza. Ako dobijemo više obaveza, kakve koristi ćemo dobiti zauzvrat ", upitao je političar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading