Napad na Sevastopolj
Foto: Printscreen/UK Ministry of Defence

Najmanje devet ljudi je poginulo, a 16 ranjeno u napadu u petak u Sevastopolju, navodi Budanov. Ruski mediji šturo izveštavaju o poginulima i ranjenima. Ministarstvo odbrane je saopštilo da je u napadu nastradao samo jedan vojnik.

Ruska protivvazdušna odbrana ponovo je u nedelju bila aktivna kod glavne pomorske luke na Krimu. Navodno je jedna raketa oborena.

- Sve dok ne bude udara na kontrolne i komandne centre intenzitet napada će se povećati. Rad svih ukrajinskih struktura odgovornih za redovne napade kao što su GUR i SBU odvija se bez prekida u Kijevu - navodi ruski vojni bloger Ribar.

Budanov je za Glas Amerike rekao da se general-pukovnik Aleksandar Romančuk nalazi u veoma teškom stanju.

- Načelnik štaba general-potpukovnik (Oleg) Cekov je bez svesti. Broj povređenih redovnih vojnika koji nisu zaposleni u štabu još se utvrđuje. To su vojna lica koja su na dužnosti i obezbeđenje i tako dalje. Ne nalaze se na spisku koji sam objavio - rekao je Budanov.

Dejli mejl navodi da postoje izveštaji prema kojima je komandant Crnomorske flote admiral Viktor Sokolov takođe nastradao, ali za sada nema nikakve potvrde.

Sokolova je ruski predsednik Vladimir Putin odabrao pre godinu dana da preuzme dužnost od admirala Igora Osipova nakon ponižavajućeg potonuća vodećeg broda flote, krstarice "Moskva", koja je navodno potopljene ukrajinskom raketom Neptun.

Romančuk je komandant ruskih snaga u okupiranoj oblasti Zaporožja, a u čin general-pukovnika unapređen je 2023. godine. Cekov je komandant 200. odvojene gardijske motorno-streljačke brigade u sastavu Obalskih snaga Severne flote Ratne mornarice Rusije.

Budanov je odbio da potvrdi ruske tvrdnje da su britanske rakete "storm šedou" korišćene za napad na štab flote.

- Moram ovde da se uzdržim od odgovora. Mislim da bi trebalo da me razumete - rekao je načelnik GUR.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading