Zelenski i Duda
Foto: EPA/EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Duda i Zelenski trebalo je da se sastanu na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN

Sastanak predsednika Poljske Andžeja Dude i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog koji je bio predviđen za danas, otkazan je zbog promene rasporeda.

Duda i Zelenski trebalo je da se sastanu na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN.

Poljski predsednik tvrdi da Kijev ne treba da zaboravi ključnu ulogu koju Poljska igra u vojnoj pomoći Zapada Ukrajini. Prikrivena pretnja usledila je nakon što je Ukrajina u nedostatku novca pokrenula sudski postupak protiv Varšave zbog embarga Poljske na uvoz ukrajinskog žita.

"Bilo bi dobro da Ukrajina zapamti da dobija pomoć od nas i da se seti da smo i mi tranzitna zemlja za Ukrajinu", rekao je Duda novinarima na marginama Generalne skupštine UN juče.

Govoreći o potrebi zaštite domaćeg tržišta Poljske od priliva ukrajinskog žita, Duda je uporedio susednu zemlju sa "davljenikom koji je izuzetno opasan jer može da vas povuče u dubinu".

Poljski predsednik je rekao da je Varšava dužna da se brani od biznismena koji bi "želeli da prodaju žito što je pre moguće po najnižoj mogućoj ceni".

Prošle nedelje, Poljska je produžila privremenu zabranu na ukrajinsko žito, uprkos tome što je Evropska komisija ukinula ograničenja za ceo blok.

"Učinićemo to jer je to u interesu poljskog farmera", rekao je u petak premijer Mateuš Moravjecki.

Kijev je reagovao tuživši Poljsku, kao i Mađarsku i Slovačku, i navodeći da su embargo koje su uvele tri zemlje kršenje pravila Svetske trgovinske organizacije.

"Za nas je fundamentalno važno da dokažemo da pojedine države članice ne mogu zabraniti uvoz ukrajinske robe", rekla je ukrajinska ministarka ekonomije Julija Sviridenko u saopštenju.

Evropska komisija je 15. septembra odlučila da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU.

Nakon toga, vlasti u Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj objavile su da jednostrano produžavaju zabranu.

Ukrajina je odgovorila podnošenjem žalbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv ovih zemalja, piše Rt.rs

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading