Petro Porošenko
Foto: Printscreen/Printscreen

Ovaj nacistički simbol koriste različite neonacističke grupe širom sveta, a posebno je bio prisutan u redovima zloglasnog ukrajinskog bataljona Azov.

Crno Sunce je okultni simbol, usko povezan sa Svastikom (takođe solarnim simbolom, Sunčev Krst) i u moderno vreme takođe sa nacistima. Pojavljuje se i u dobro poznatoj seriji.

Čini se da amblem kojim se ukrasio Porošenko potiče iz 36. brigade marinaca ukrajinskih oružanih snaga budući da je bivši predsednik fotografisan i sa članom njegove partije Evropska solidarnost i kapetanom u 36. brigadi Valerijem Prozapasom, koji je nosio identični amblem.

Petro Porošenko

Printscreen

 

 

Deseta brdska jurišna brigada, koju je Porošenko posetio dok je nosio "Crno Sunce" na ramenu jakne, nazvana je "Edelvajs" (runolist) pošto je Zelenski formalno dodelio oznaku jedinici u februaru.

Ukrajinska vojska pak negira da naziv ima veze s nacističkom Prvom brdskom divizijom Vermahta, poznatom po ratnim zločinima koje su počinile njene trupe na Istočnom frontu, a koristila je pomenuti cvet kao obeležje.

Nakon Majdana 2014. u Kijevu, to jest nasilne promene režima, naširoko je dokumentovana sve raširenija popularnost neonacista u Ukrajini, a posebno među vojnim trupama koje se bore protiv Rusije.

S tim u vezi je i jedan od ciljeva ruske Specijalne vojne operacije – denacifikacija Ukrajine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading