Rustem Umerov
Foto: AP/Sergei Kholodilin (POOL)

Nekoliko dana ranije se pričalo da je Umerov glavni kandidat da zameni Aleksija Reznikova, koji je na toj funkciji bio od novembra 2021. i čije je ministarstvo u poslednje vreme bilo upleteno u dva velika korupcionaška skandala, prenosi Kijev independent.

Umerov (41), investicioni bankar sa Krima, u svojoj političkoj karijeri prešao je put od opozicionog poslanika u parlamentu do šefa državnog fonda za državnu imovinu i ključnog igrača Zelenskog u ranim mirovnim pregovorima sa Rusijom.

Umerov je rođen u današnjem Uzbekistanu, gde su sovjetske vlasti deportovale njegovu porodicu, u sklopu kampanje etničkog čišćenja Krima od krimskih Tatara.

Kako se Sovjetski Savez raspao, Umerov i njegova porodica su mogli da se vrate na Krim.

Po završetku univerziteta, Umerov je radio u oblasti telekomunikacija do 2000-ih.

Godine 2007. postao je savetnik Mustafe Džemileva, vođe Medžlisa krimskih Tatara, i postao je delegat u Kurultaju, nacionalnoj skupštini tog naroda.
Umerov je 2013. godine osnovao investicionu kompaniju Astem.

Godinu dana kasnije, Rusija je pokrenula rat protiv Ukrajine i zauzela Krim.

Politička karijera Umerova počela je 2019. godine kada je izabran za poslanika na listi Holosa (Glas), liberalne političke stranke koja je trenutno u opoziciji sa predsednikovom frakcijom Sluge naroda.

Međutim, Umerov je bio među retkim opozicionim poslanicima koji su ubrzo ušli u vladu.

On je 2021. godine postao kopredsedavajući novoosnovane Krimske platforme, koju vodi Zelenski i koja ima za cilj da skrene pažnju na rusku okupaciju Krima.

Umerov je kasnije rekao da ga je iskustvo rođenja u porodici koja živi u deportaciji, povratka u domovinu, a kasnije i ponovnog gubitka, naučilo kako da istraje i da se bori da zaštiti ono što mu pripada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading