Rat u Ukrajini
Foto: AP/Bram Janssen (STF)

U komentaru za moskovske medije, ruski ratni dopisnik Jevgenij Podubni objasnio je šta se zaista dešava.

Elita ukrajinske vojske

Kijev je rasporedio jednu od svojih najbolje opremljenih i obučenih jedinica, a ruska vojska je u utorak potvrdila da su snage u blizini Robotina u regionu Zaporožja odbile tri napada desantnih jedinica ukrajinske 82. vazdušno-desantne brigade, pri čemu je navodno poginulo 200 ukrajinskih vojnika i uništeno je pet tenkova, osam oklopnih i borbenih vozila pešadije i dve haubice Msta-B.

Američki mediji navode da je raspoređivanje dobra i loša vest za dugo očekivanu kontraofanzivu Kijeva.

Opremljena tenkovima "čelindžer 2", 82. brigada je takođe naoružana oklopnim vozilima "marder" i "strajker", koji su među najsavremenijom opremom NATO-a koja je isporučena Kijevu.

Za 82. brigadu se kaže da je među "poslednjim većim jedinicama" na raspolaganju ukrajinskoj komandi.

Njeno raspoređivanje "moglo bi značajno da poveća" vatrenu moć ukrajinskih snaga u kratkom roku, ali kada se 82. i njena sestrinska 46. vazdušno-desantna brigada povuku, "možda neće biti nijedne jednako moćne brigade da ih zameni", što znači "kontraofanziva bi mogla da izgubi zamah", upozorava se u izveštaju.

Šta ovo raspoređivanje zapravo znači?

"Prvo, mediji su, kao i uvek, pomalo zbunjeni", rekao je Jevgenij Podubni, vojni dopisnik ruskog emitera VGTRK i jedan od najpoznatijih ruskih ratnih izveštača, upitan da prokomentariše vesti o raspoređivanju 82 brigade.

"Ne bih govorio tako dramatično o tome. Sve je to jurnjava za naslovima", naglasio je novinar.

Kako objašnjava, uvođenje rezervi u bitku je "apsolutno normalna praksa", ukazujući na potrebu ukrajinskih snaga da rotiraju trupe iz 9. i 10. armijskog korpusa.

"Shodno tome, ako se ova rezerva uvodi, formacije koje su pretrpele značajne gubitke povlače se radi popunjavanja i popravke. Tako, s jedne strane, kijevski režim pokušava da održi višemesečni potencijal za organizovanje kontraofanzive, dok sa druge strane pokušava da se probije kroz našu odbrambenu liniju sa svežim snagama – na sreću, za sada bez uspeha", dodao je.

Podubni je istakao da ukrajinske snage do danas nisu uspele da razbiju ni prvu liniju odbrane Rusije. Dakle, stavljanje rezerve u borbu praktično nema šanse da promeni celokupnu situaciju na frontu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading