Grupa Vagner
Foto: Printscreen/Printscreen

Izveštaj Ministarstva navodi da je ruska država preduzela korake protiv drugih poslovnih interesa vlasnika Vagnera, Jevgenija Prigožina, nakon što je Vagner grupa neuspešno pokušala izvesti pobunu protiv ruskog vojnog vrha u junu.

Ako ruska država zaista prekine finansiranje Vagner grupe, verovatno bi tu ulogu preuzela Belorusija, stoji u izveštaju. Takođe, Ministarstvo je napomenulo da se Vagner grupa trenutno kreće prema smanjenju i reorganizaciji kako bi smanjila troškove plata osoblja, usled finansijskog pritiska.

 

Nedavno je poljski premijer Mateuš Moravjecki upozorio da se oko 100 vojnika iz Vagner grupe kreće prema tankom pojasu zemlje između Poljske i Litvanije, s mogućom namerom da se predstave kao migranti kako bi prešli granicu. Nije sasvim jasno koliko Vagnerovih trupa se tačno nalazi u Belorusiji, kao ni da li imaju pristup teškom naoružanju. Moravjecki je istakao potencijalni scenario destabilizacije duž istočne granice NATO-a.

Pored toga, Vagner grupa ima planove za druge regione, uključujući Afriku, gde već sprovodi seriju operacija. Ranjive i nestabilne afričke zemlje često postaju plodno tlo za angažovanje plaćenika, posebno za Vagner grupu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading