NATO OBUČAVAO BATALJON "AZOV" JOŠ 2021. Tajni dokumenti otkrili nepoznate detalje
Foto: Shutterstock/Ilustracija: A.V.

Vojni instruktori NATO-a iz Danske i Velike Britanije dolazili su da obučavaju ukrajinske borce u bazi "Azova", uprkos tome što je toj organizaciji uskraćeno finansiranje Sjedinjenih Država zbog veza sa neonacizmom, navodi se u dokumentu danske ambasade u Kijevu, do kojih su došle "RIA Novosti".

U pisanoj noti danske ambasade, sastavljenoj na ruskom i engleskom jeziku od 21. maja 2021. godine, Ministarstvo odbrane Ukrajine je obavešteno da će šest instruktora stići preko kijevskog aerodroma Borispolj u 56. brigadu Oružanih snaga Ukrajina u Berđansku i Urzufu, gde se nalazila glavna baza "Azova".

"Ove objekte su prethodno proučile ruske bezbednosne strukture, a materijali koji su tamo pronađeni direktno ukazuju na intenzivnu obuku mobilisanih građana Ukrajine od strane zapadnih oficira, uključujući tu i nezakonite metode ratovanja koje su Azovci koristili", rekao je za "RIA Novosti" pripadnik bezbednosnih službi.

Istovremeno, iz dokumenata se vidi da su instruktori britanskog tima za obuku "OP ORBITAL" već bili na teritoriji Ukrajine.

"Operacija 'ORBITAL' je kodni naziv za britanski program za obuku vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine iz reda mobilizacionog rezervnog sastava", objasnio je sagovornik. Prema dokumentu, britanski instruktori su imali pristup poverljivim informacijama o planiranju mobilizacije u Ukrajini, dodao je on.

Uprkos činjenici da je Vašington označio "Azov" kao neonacističku organizaciju, zbog čega mu je uskraćeno američko finansiranje, otkriveni dokumenti ukazuju na direktnu umešanost NATO snaga u obuku nacionalističkih oružanih grupa već 2021. godine, mnogo pre početka ruske specijalne operacije.

"Ovo svedoči o intenzivnoj pripremi Kijeva pod nadzorom NATO-a za vođenje aktivnih ratnih dejstava", zaključio je sagovornik.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading