ukrajina
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Kada su Ukrajinci pronašli tela mrrtvih ruskih vojnika na napuštenoj poziciji, nešto u vezi leševa je izgledalo pogrešno, piše Reuters.

"Bilo ih je trojica-četvorica mrtvih. Dva momka su ležala jedan na drugom, što nam je izazvalo sumnju, jer da je došlo do eksplozije bili bi razbacani u različitim pravcima, ali evo, jedan leži na drugom", rekao je Volodimir, 47-godišnji inženjerac sa možda najopasnijim poslom u Ukrajini, čišćenje mina na frontu.

"Dobro smo uradili što ih nismo dirali, jer kada smo stigli tamo sa 'mačetom', videli smo da je ispod njih PM mina", rekao je on.

"Mače" je čelična kuka na sklapanje koju inženjerci koriste za izbacivanje zamki za mine, nazvana po kleštima koja se mogu uvući i koja izviru kao mačje kandže. PM je protivpešadijska mina iz sovjetskog doba.

"Eksplodirala je i raznela obojicu, ali smo, hvala Bogu, ostali bezbedni."

Ruske trupe su posejale mine na stotinama kilometara fronta, što je taktika koju kijevski komandanti opisuju kao glavni razlog zašto je njihova dugo očekivana letnja kontraofanziva usporila do puzanja.

Za čistače mina kao što je Volodimir, svaki dan nosi smrtonosni rizik dok pokušavaju da učine tlo bezbednim, prvo da njihovi saborci napreduju, a na kraju i da civili mogu da se vrate kućama.

"Svakodnevno izgubimo jednog inženjerca, ranjenog ili mrtvog. To je opasan posao. I bez obzira da li cela brigada napreduje ili oko 12 momaka ide na zadatak, uvek inženjerci prvi idu. Veoma je opasno", rekao je on.

Rusi "sve miniraju. Otvorite vrata, kutije i sanduke, čak i igračke", rekao je on. Čak i svoje mrtve: "Oni znaju da naše grupe za evakuaciju podižu ranjene i mrtve, ispod kojih pronalaze eksploziv. A to je za nas veoma opasno."

Mine su imale kolosalan udeo u prvom mesecu kontraofanzive pokrenute u junu, rekao je Oleksandr, anesteziolog iz 128. brigade koji leči rane na bojnom polju u poljskoj bolnici na liniji fronta.

"Na ovom pravcu područje je jako minirano i zato se tako sporo savladava“, rekao je on.

Ukrajinske fabrike su se pripremile da naprave opremu koja će pomoći da inženjerci budu bezbedniji.

Pored kuka za "mačiće", Volodimirovoj jedinici su poslate i "paukove čizme", koje svaku nogu podižu od zemlje na četiri metalne stope, tako da mina na koje eventualno nagaze neće eksplodirati direktno ispod tela inženjerca.

"Voleli bismo da se samo jednog dana probudimo kao da je to bila noćna mora, ružan san i da samo slegnemo ramenima, umijemo se hladnom vodom i da sve ostane negde iza. Ali ovo je realnost", rekao je anesteziolog Oleksandr.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading