KIJEV OTKAČIO NATO Vraća rusku strategiju?
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Ukrajinska vojska vraća se ruskoj taktici i napušta borbenu strategiju NATO!

Kijev je shvatio da će, ako bude slušao generale sa Zapada, izgubiti rat! Zato se ponovo odlučuju na dugotrajnu konfrontaciju s ruskim snagama!

Otkako je kontraofanziva počela početkom juna, i Vašington i Kijev priznaju da stvari na terenu ne idu po planu, da je ofanziva spora i neuspešna. Napadajući kroz ruska minska polja, bez vazdušne podrške, ukrajinske tenkove i oklopna vozila dopremljena sa Zapada devastirali su rusko vazduhoplovstvo i artiljerija, a Kijev je u tom akcijama izgubio najmanje 30.000 ljudi.

O stravičnim gubicima u ljudstvu i tehnici pisali su brojni mediji i u Rusiji, ali i na Zapadu, poput "Njujork tajmsa"! Poznati list otkriva da je na ruske snage krenulo devet ukrajinskih brigada obučenih u NATO, kao i da je 47. mehanizovana brigada za dve nedelje izgubila 30 odsto američkih tenkova "bredli".

Kao odgovor na ove gubitke, ukrajinski vojni komandanti su promenili taktiku, fokusirajući se na iscrpljivanje ruskih snaga artiljerijom i raketama dugog dometa, umesto da uranjaju u minska polja pod vatrom, piše "Njujork tajms", citirajući američke zvaničnike i nezavisne analitičare.

Podsetimo, američki vojni planeri počeli su da obučavaju ukrajinske trupe u manevarskom ratu. Vojna doktrina NATO obično pretpostavlja da će se manevarski rat voditi nakon što se uspostavi nadmoć u vazduhu, a Ukrajina je započela kontraofanzivu bez te ključne komponente. Zapadni zvaničnici i mediji uporno su, međutim, najavljivali kako je NATO obuka dala ukrajinskim snagama agilnost i brzinu koje su im potrebne da se probiju kroz dobro utvrđene ruske linije.

Časopis "Forin afers" piše kako se to nije desilo i da ta činjenica pokreće pitanja o kvalitetu obuke koju su Ukrajinci dobili sa Zapada, kao i da li je oružje vredno desetine milijardi dolara uspelo da transformiše ukrajinsku vojsku u borbenu snagu po standardima NATO.

Da Kijev odbacuje borbenu taktiku NATO potvrdio je i Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. On objašnjava da je sada glavni zadatak Ukrajine da sačuva živote vojnika na frontu.

- Moramo da shvatimo da se neprijatelj odlično pripremio za ove događaje, s ogromnim brojem miniranih teritorija - rekao je on.

On je opisao gustinu ruskih minskih polja kao "ludu".

- U proseku ima tri, četiri ili pet mina po kvadratnom metru. Zamislite koliko je težak posao da ih uklonimo kako bismo omogućili našoj vojsci da se kreće nakon toga. Ako su ranije postojale nade da se to može uraditi uz pomoć opreme koju su nam obezbedili naši partneri, jasno je da je to neizvodivo - rekao je Danilov!

Zaglavili se u minskim poljima

Španski list "La vangvardija" ukazuje da su se ukrajinske jedinice zaglavile u minskim poljima i postale mete ruske artiljerije, protivtenkovskih projektila i borbenih helikoptera. Naglašava da je ruska vojska izgradila jaču odbranu nego što su NATO i Kijev očekivali, kao i da Moskva i sama izvodi brze kontranapade.

Rob Li, stručnjak za rusku vojsku, rekao je španskom listu da su Rusi pametni i inovativni u borbi. On je naveo da su protivtenkovske mine postavljali u dva sloja i tako uništavali ukrajinska vozila za deminiranje. Problem Ukrajine je i to što njeni vojnici često zaboravljaju gde su sami postavili mine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading