IAEA "U nuklearnoj elektrani Zaporožje nalazi se esksplozivno oružje"
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

U saopštenju se navodi da je tim IAEA tokom inspekcije 23. jula uočio nekoliko mina koje se nalaze u tampon zoni između unutrašnje i spoljašnje perimetarske barijere lokacije, kao i da su eksperti izvestili da su se nalazili u zoni sa ograničenim pristupom, gde osoblje stanice ne može da pristupi.

Dodaje se da tim nije primetio ništa unutar unutrašnjeg perimetra lokacije tokom obilaska.

 

„Kao što sam ranije izvestio, IAEA je bila svesna prethodnog postavljanja mina izvan perimetra lokacije, kao i na određenim mestima unutar nje. Naš tim je izneo ovaj konkretan nalaz i rečeno im je da je to vojna odluka i to u oblasti koju kontroliše vojska“, rekao je Grosi.

Grosi je naglasio da je prisustvo eksploziva na lokaciji nuklearne elektrane u suprotnosti sa bezbednosnim standardima IAEA i uputstvima za nuklearnu bezbednost i da "stvara dodatni psihološki pritisak na osoblje stanice”.

U saopštenju se dodaje da stručnjaci IAEA koji su proteklih dana i nedelja obavili inspekcije i redovne obilaske NE Zaporožje nisu videli nikakvu tešku vojnu opremu.

IAEA je istakla da će nastaviti da zahteva pristup krovovima reaktora ZNPP i njihovim turbinskim halama, posebno blokovima 3 i 4.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading