REMONT UKRAJINSKIH "LEOPARDA" NA ČEKANJU Nema dogovora između Nemačke i Poljske
Foto: AP/AP Michael Sohn

- Za sada nema odluka u vezi sa servisnim centrom za Leoparde. Pregovori su u toku - rekao je on i ponudio da se sačekaju odluke.

- Pouzdano znamo da nemačka strana želi da iz ove saradnje dobije najpovoljnije uslove - rekao je Pržidač.

Ministarstvo odbrane Nemačke saopštilo je 12. jula da Poljska i Nemačka planiraju da zajednički koordiniraju popravku tenkova Leopard koji su poslati Ukrajini.

Procena je da bi remont Leoparda 2A5 i Leoparda 2A6 "mogao da počne sada", čim Oružane snage Ukrajine to zatraže.

Kako je 12. jula javio N-TV kanal, pozivajući se na predstavnika nemačkog ministarstva odbrane sa samita NATO-a u Viljnusu, Nemačka će na svojoj teritoriji popravljati tenkove Leopard 2A5 i Leopard 2A6 oštećene u Ukrajini.

Prema pisanju lista "Handelsblat", Berlin je navodno odbio da organizuje zajednički centar za održavanje i popravku tenkova u Poljskoj zbog "apsolutno naduvanih cena poljske strane".

Magazin Der Spiegel objavio je da je poljska državna kompanija PGZ želela da uzme više od 100.000 evra za početnu inspekciju vojne opreme.

U Nemačkoj takva usluga košta samo oko 12.000 evra. Početkom jula, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je najavio nameru strana da otklone sve nesuglasice po ovom pitanju u roku od 10 dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading