Buk M1
Foto: Printscreen/Youtube Printscreen

Ukrajinska artiljerija je u ogromnoj eksploziji raznela ruski raketni sistem zemlja-vazduh serije Buk.

Prema ukrajinskom sajtu Militarni, jedinica za vazdušno izviđanje 36. odvojene brigade marinaca pomogla je u prilagođavanju artiljerijske vatre.

Zapadni obaveštajni sajt Oryx izveštava da je Rusija izgubila 36 sistema Buk, uključujući najnapredniju operativnu verziju Buk-M3, otkako se sukob u Ukrajini rasplamsao 24. februara 2022. godine.

Urednici Oriksa su inače Stijn Mitzer i Joost Oliemans, nekada zaposleni u Bellingcat-u i Jane’s-u.

Buk sistem, poznat i kao “Buk-M1” ili NATO imena “SA-11 Gadfly”, je raketni sistem zemlja-vazduh koji se koristi za protivvazduhoplovnu odbranu. Ovaj sistem je razvijen u Sovjetskom Savezu, a sada ga koristi više zemalja širom sveta, uključujući Rusiju, Ukrajinu i druge države naslednice bivšeg SSSR-a.

Buk sistem je namenjen za presretanje i uništavanje različitih vazdušnih ciljeva, uključujući avione, helikoptere, krstareće rakete i bespilotne letelice. Sastoji se od različitih komponenti, uključujući lansere raketa, radar za otkrivanje ciljeva i komandno mesto za upravljanje sistemom.

Buk M1

Youtube Printscreen

 

Lanseri raketa Buk sistema su montirani na vozila koja su mobilna, što omogućava brzo raspoređivanje sistema na terenu. Svaki lanser može nositi nekoliko raketa zemlja-vazduh koje se mogu lansirati serijalno kako bi se povećala verovatnoća pogotka cilja.

Radar sistema Buk koristi se za otkrivanje ciljeva u vazduhu i praćenje njihovih putanja. Informacije o ciljevima se prenose do komandnog mesta gde se vrši procena pretnje i donose odluke o lansiranju raketa.

Buk sistem je poznat po svojoj srednjem do dugom dometu i sposobnosti gađanja ciljeva na visinama do 25 kilometara. Takođe je u stanju da istovremeno prati i gađa više ciljeva, piše portal Oružjeonline.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading