"PATRIOT" RAZNEO RUSKU AVIJACIJU Ukrajinci objavili snimak, suhoji i helikopteri u delovima padali na zemlju
Foto: EPA/EPA-EFE/Pawel Supernak POLAND OUT

Reč je, kako prenosi Slobodna Dalmacija, precizno delovanje raketa moćnog američkog protivvazdušnog sistema Patriot.

Na snimku, koji je objavljen 3. jula, vidi se da su na boku baterije Patriota ugravirana dva ruska lovca i tri ruska helikoptera, a ispod njih upisan datum rušenja - 13. maj.

 

 

U tekstu se navodi da je tog dana udarni tim ruskih vazdušnih snaga poleteo iz baze na zapadu Rusije prema granici s Ukrajinom. U ruskom napadu je učestvovalo najmanje jedan lovac-bombarder Suhoj Su-34 Fullback, lovac Suhoj Su-35 Flanker-E i dva helikoptera Mi-8, od kojih je jedan nosio opremu za ometanje radara.

Dve posade Suhoja letele su na velikoj visini prema ukrajinskoj granici u nameri da s ruske teritorije ispale kliznu bombu UPAB-1500 na grad Černihiv u severnoj Ukrajini.

Lansirana s visine od 40 000 stopa, klizna bomba može putovati oko 40 kilometara, kolika je udaljenost od rusko-ukrajinske granice do Černihiva.

 

 

Ovaj je napad pokazao da su ruski avioni znali da im je zbog sistema zapadne proizvodnje - Patriota, Irisa i Nasamsa, veoma riskantan prelazak ukrajinske granice.

Ruski piloti su, kako se pretpostavlja, imali plan da bombom UPAB-1500 iz Rusije reše problem bez da prelaze granicu, ali nisu očekivali da će i tamo biti pogođeni.

Samo nekoliko minuta kasnije nakon što su poleteli, baterija raketa zemlja-vazduh Patriot oborila je dva aviona i najmanje dva helikoptera.

Čak jedanaest pilota poginulo je tada iznad Brjanske oblasti i to je, izuzmemo li šokantnu pobunu šefa Vagnera Jevgenija Prigožina i njegovo rušenje aviona i helikoptera u pohodu prema Moskvi - bio jedan od najvećih dnevnih gubitaka ruskih vazdušnih snaga otkad su započeli rat u Ukrajini.

 

 

Popularni ruski kanal Fighterbomber na Telegramu tvrdi da su se obaranja dogodila u razmaku od samo dve minute.

Video snimak na ruskom proratnom portalu Vojenij Osvedomitelj, koji ima oko pola miliona pratioca, pokazao je da je jedan od helikoptera eksplodirao visoko u vazduhu te se potom srušio u plamenu.

Kad su se pojavile vesti o tom “incident”, portparol ukrajinskih vazdušnih snaga pukovnik Jurij Ignat sugerisa je da je zapravo treći helikopter oboren, ali da su Rusi slučajno srušili svoju letelicu. Nije hteo da otkrije da su to učinili Ukrajinci gađajući rusku teritoriju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading