UKRAJINA ZAPOČELA JURIŠ U ZAPOROŽJU! Kijev izneo uslov za mirovne pregovore (FOTO/VIDEO)
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Nastavljaju se sukobi na istoku i jugu zemlje. Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar rekla je da trupe Kijeva napreduju u svim pravcima na frontu. Od početka kontraofanzive, Ukrajina tvrdi da je ponovo uspostavila kontrolu nad grupom sela na jugoistoku.

Načelnik generalštaba vojske SAD Mark Mili ocenio je da ukrajinska kontraofanziva "teče sporije nego što se predviđalo", ali da je napredak "stabilan".

S druge strane, Volodimir Zelenski naredio je u najvišim vojnim komandantima da ojačaju severni vojni sektor posle dolaska šefa "Vagnera" Jevgenija Prigožina u Belorusiju.

BLOG UŽIVO: 

Situacija u pravcu Artjomovsk

22.48 - TV kanal „Prvi kozak“ izveštava o trenutnoj situaciji na frontu.

- Prema poslednjim podacima, tokom dana Oružane snage Ukrajine preduzele su aktivne pokušaje da zauzmu severozapadna naselja regionalnog centra – Berhovku i Кleščejevku kod Artjomovska.

- Danas su čak uspeli da uđu u selo Berhovka, ali su u kontranapadu banderovci napustili svoje položaje.

- Sada se tamo čisti od poslednjih ostataka napuštenih Oružanih snaga.

- Ukrajinci takođe nastavljaju da napadaju Кleščejevku, ali za sada takođe bezuspešno.

 

 

 

Eksplozije u Melitopolju

21.40 - U Melitopolju su odjeknule eksplozije, aktivirana je protivvazdušna odbrana, saopštila je administracija tog grada.

Proglašena vazdušna opasnost

21.00 - Vazdušna opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Propala kontraofanziva u DNR-u?

20.12 - Ukrajinska vojska u subotu je pokušala da izvede kontraofanzivu u oblasti sela Berhovska u Bahmutskom rejonu Donjecke Narodne Republike, ali je zaustavljena i povukla se, rekao je za Sputnjik izvor u komandi vojne grupacije "Jug“.

Ofanziva ukrajinskih snaga u južnodonjeckom, zaporoškom i artjomovskom pravcu počela je 4. juna. Glavni udar ukrajinske vojske usredsređen je na zaporoškoj deonici fronta.

Kijevski režim je angažovao brigade koje je obučio NATO, a koje su naoružane zapadnom tehnikom, uključujući tenkove "leopard“.

Prototip bespilotnih plovećih dronova predstavljen je u Rusiji (FOTO)

19.54 - Sevastopoljski inženjeri su razvili platformu Sargan. Ovi bespilotni ploveći dronovi će moći da učestvuju u zaštiti pomorskih konvoja i pomažu u operacijama potrage i spasavanja.

 

 

Кijev izneo uslov za pregovore

19.41 - Кijev će biti spreman za pregovore s Moskvom kada Oružane snage Ukrajine izađu na granice iz 1991. godine, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

„To su granice iz 1991. godine, koje obuhvataju ne samo jugoistok Ukrajine, nego i Кrim“, rekao je Zelenski.

Ukrajinci napali u DNR-u

19.20 - Ukrajinska vojska ispalila je 10 raketa iz višecevnih raketnih sistgema na Petrovski rejon Donjecka, saopštile su vlasti Donjecke Narodne Republike.

Grad je granatiran još u dva navrata tokom dana. Na Petrovski rejon je ispaljeno šest projektila kalibra 155 milimetara, a pet projektila istog kalibra ispaljeno je i na Kujbiševski rejon.

Zelenski upalio alarme: Nuklearka je ugrožena

UKRAJINA ZAPOČELA JURIŠ U ZAPOROŽJU! Kijev izneo uslov za mirovne pregovore (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

18.10 - "Rusija je spremna da izazove eksploziju"

 

KIJEV SE ŽALI NA ZAPADNE PARTNERE Napredovanje trupa u ofanzivi ograničeno raspoloživim sredstvima

18.03Ukrajinska vojna obaveštajna služba žali se na neke zapadne partnere koji pozivaju Kijev da krene napred i da se „žustro bori“ u kontraofanzivi, piše Ekonomist.

 

Madrid podržava kandidaturu Ukrajine za članstvo u EU

17.45 - Podrška kandidature Ukrajine za članstvo u Evropskoj uniji biće jedan od prioriteta predsedavanja Španije EU, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i španskog premijera Pedra Sančeza.

U dokumentu je navedeno da Španija očekuje izveštaj Evropske komisije o napredovanju Kijeva u ispunjavanju uslova za stupanje u EU.

Španija podržava jačanje partnerstva NATO-a s Ukrajinom, pre svega kroz osnivanje Saveta Ukrajina-NATO, dodaje se u saopštenju.

"Svaki kilometar košta života"

17.33Zelenski objavio važan cilj za Ukrajinu

"Pancir" obara "Storm šedou" (VIDEO)

17.05 - Na ukrajinskim javnim stranicama kruži snimak kako ruski „Pancir” obara britansku krstareću raketu „Storm šedou”.

Navodi se da su ruski protivvazdušni artiljerci uz pomoć ove PVO naučili da obaraju sve tipove NATO projektila koji se isporučuju Ukrajini, uključujući i ozloglašene HIMARS.

Oružane snage Ukrajine napali su zaporoško selo Rabotino

16.27 - Oružane snage Ukrajine prešle su u jurišnu ofanzivu na Orehovskom pravcu Zaporoškog fronta kod sela Rabotino (Zaporoška oblast). Ovo je izjavio predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

 „Vruće je u Orehovskom pravcu Zaporoškog fronta! Neprijateljska artiljerija je aktivna. Pod njegovim okriljem, neprijatelj je ponovo pokrenuo jurišne operacije u rejonu Rabotina“, prenosi Rogov.

 

 

Vojnici 85. brigade Južnog vojnog okruga u borbama za Belogorovku (VIDEO)

15.45 -

 

 

Zelenski: Rusi spremni da ugroze NE Zaporožje

15.30 - Volodimir Zelenski je rekao da postoji ozbiljna pretnja po nuklearnu elektranu Zaporožje jer je ruska strana tehnički spremna da izazove lokalizovanu eksploziju u postrojenju.

Ranije je ukrajinska vojno-obaveštajna uprava tvrdila da Rusija smanjuje svoje prisustvo u nuklearnoj elektrani Zaporožje, prenosi RTS.

PROMENA TAKTIKE! Rusi očistili levu obalu Dnjepra kod Antonovskog mosta 

14.25 Ukrajinske snage pokušavaju da prorede odbranu ruske vojske u pravcu Artjomovska tako što organizuju napade malim grupama, izjavio je komandant ruske tenkovske divizije 200. brigade južne vojne grupacije.

Кijev se sprema da preda Sumi i Harkov (VIDEO)

14.00 -  Ukrajinske vlasti planiraju da napuste gradove Sumi i Harkov. Ovo izveštava vojni komandant Sladkov.

"Кijev priprema Sumi i Harkov za predaju“, napisao je Sladkov.

On je dodao da su već počele mere za transport velikih preduzeća. Istovremeno, Oružane snage Ukrajine nastavljaju da jačaju odbranu na drugoj liniji, zaključio je vojni komandant.

 

 

Borelj najavio sudbonosne događaje za Ukrajinu

13.38"Narednih par dana je ključno!"

Najnovije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

13.20 - U herosnskom pravcu likvidirana je grupa od 30 ukrajinskih vojnika, kao i diverziona grupa koja je pokušala da izvrši desant u blizini Antonovskog mosta.

U pravcu Kupjanska ruska vojska je za protekla 24 časa likvidirala preko 75 ukrajinskih vojnika, uništila tri automobila i jednu haubicu D-30.

Ruska vojna grupacija "Centar" likvidirala je do 90 ukrajinskih vojnika, uništila šest jedinica ukrajinske tehnike i osujetila delovanje ukrajinske diverzantske grupe u krasno-limanskom pravcu.

Ruska vojska izvela je napad visokopreciznim naoružanjem na kopnene i pomorske položaje operativno-tačktičke grupacije "Donjeck" ukrajinske vojske i svi ciljevi su pogođeni.

Vojna grupacija „jug“ je u pravcu Donjecka likvidirala više od 265 ukrajinskih vojnika, uništila 14 jedinica tehnike i jedno skladište sa municijom.

Ukupno je Kijev u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu izgubio do 140 vojnika, tri oklopna vozila, sedam automobila, dve haubice D-20, kao i jednu haubicu "Msta-B“.

Ruske PVO snage su proteklog dana oborile dve ukrajinske krstareće raketa "storm šedou", pet rakete iz sistema "hajmars“, kao i 12 dronova.

Zelenski: Do samita u NATO pokazaćemo rezultate

12.55 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da će snage Kijeva pokazati rezultate kontraofanzive do samita NATO.

"Do samita NATO dužni smo da pokažemo rezultate ": rekao je Zelenski u iinterjvuu za špansku televiziju „RTVE“.

Žestoko dejstvo "Odvažnih" kod Kremene (VIDEO)

12.01

 

 

OVO JE PRETHODILO POBUNI VAGNERA Šef CIA u tajnoj poseti Kijevu

11.05Direktor američke CIA Vilijam Berns, tokom svoje tajne posete Kijevu, sastao se sa Zelenskim i rukovodstvom ukrajinske obaveštajne službe, tvrdi Vašington Post.

Sančez doputovao u Kijev

10.33 - Španski premijer Pedro Sančez doputovao je u Kijev, na dan kada Španija preuzima predsedavanje EU.

Rusi zauzeli hotel; očišćena leva obala Dnjepra

09.45 - Ruska vojska je tokom prethodne noći očistila svu teritoriju ne levoj obali reke Dnjepar kod Antonovskog mosta, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo. Iako je rekao, ruske snage su tokom noći čamcima prešli na drugu obalu i s leđa napali ukrajinsku vojsku. "Ruska vojska zauzela je hotel u kom su ukrajinski vojnici napravili utvrđenje“, dodao je Saldo.

Ukrajinci sporo napreduju

08.32 - Načelnik generalštaba vojske SAD Mark Mili ocenio je da ukrajinska kontraofanziva "teče sporije nego što se predviđalo", ali da je napredak "stabilan".

Zelenskom nije dozvoljeno da dođe na samit EU-SELAK

07.41

 

 

Moskva zabranila

07.10- Ruska vlada zabranila je danas poljskim kamionima da prevoze robu unutar Rusije, ali je iz te odluke izuzeta roba od ključnog značaja, saopštilo je danas Ministarstvo saobraćaja.

U saopštenju se precizira da se odluka ne odnosi na lekove i medicinsku opremu, preneli su ruski mediji. Dodaje se da se zabrana ne odnosi na transport u Kalinjingradskoj oblasti, kako bi se obezbedilo nesmetano snabdevanje te ruske esklave.

"Spremaju napad"

07.08 - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova upozorila je da bi Ukrajina mogla da izvede terorističke napade na Zaporošku nuklearnu elektranu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading