UKRAJINA POKRENULA OFANZIVU KOD BAHMUTA Kijev oglasio napredovanje na frontu
Foto: EPA/EPA Russian Defence Ministry Press

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar navela je na Telegramu da je pokrenuta ofanziva u blizini sela oko Bahmuta, grada koji su u maju zauzele ruske paravojne snage Vagner nakon višemesečnih borbi. 

"Napredovali smo u svim ovim oblastima", navela je Maliar, a prenosi Rojters. 

Ukrajinski vojni zvaničnici u Tavriji prethodno su saopštili da su zauzeli teritorije u blizini Krasnohorivke u Donjecku koje je Rusija držala pod kontrolom od kada je pripojila Krim 2014. godine.

Ukrajinske snage objavile su napredak ka istoku zemlje u vreme kada je lider ruske paravojne formacije "Vagner" Jevgenij Prigožin objavio da će njegove trupe zaustaviti kretanje ka Moskvi, gde su se uputile nakon što su stavile pod kontrolu vojne objekte u gradovima Rostov na Donu i Voronježu.. 

Prigožin je optužio rusku vojsku za uništenje njegovih boraca i obećao da će se osvetiti ruskom vojnom vrhu, nakon čega je ruska obaveštajna služba FSB započela krivični postupak protiv njega  zbog poziva na oružanu pobunu.  
Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je postupak lidera grupe Vagner Jevgenija Prigožina "izdajom" i "zabadanjem noža u leđa", prenosi Tanjug.

Podsetimo, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je danas telefonom razgovarao sa šefom paravojne grupe "Vagner" Jevgenijem Prigožinom koji je prihvatio predlog da zaustavi kretanje svojih boraca i preduzme korake za deeskalaciju tenzija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading